1.7 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitatePoliţia iraniană reia supravegherea purtării hijabului

Poliţia iraniană reia supravegherea purtării hijabului

Poliţia iraniană reia acțiunile de supraveghere a portului hijabului de către femei în maşini, au relatat luni media locale, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 („supraveghere” în persană – n.r.) în întreaga ţară”, a declarat pentru agenţia de presă Fars un „înalt responsabil” al poliţiei.

„Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini”, a explicat el, poliţia trimiţând ulterior un mesaj text unui contravenient.

Potrivit agenţiei, acest mesaj va fi următorul: „Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete”.

În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj – care stipula că „dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare” – a fost înlăturată.

Programul Nazer a fost lansat de poliţie în 2020.

După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor – care a arestat-o pe tânără în septembrie – a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor – cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) – au fost desfiinţate.

Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS