15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoroana mijlocie a Soarelui, observată în premieră mondială

Coroana mijlocie a Soarelui, observată în premieră mondială

Cercetătorii au descoperit în premieră mondială structuri de plasmă asemănătoare cu o rețea în coroana mijlocie a Soarelui, scrie descopera.ro.

Rezultatele ne apropie de rezolvarea unui mister fundamental despre originile vântului solar. Totodată, despre conexiunile acestuia cu alte corpuri ale Sistemului Solar.

Cercetătorii de la Southwest Research Institute (SwRI), din SUA, NASA și Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar (MPS), din Germania, au detaliat noua lor tehnică de observare revoluționară folosită în studiu. Aceasta implică realizarea de imagini cu ultraviolete (UV) ale coroanei medii.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA a observat coroana Soarelui încă din 1995 pentru a urmări vremea spațială, însă acest lucru a fost realizat cu instrumente necorespunzătoare. Adică cu Large Angle and Spectrometric Coronagraph (LASCO). Acesta a fost montat pe sonda spațială Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) a NASA și ESA.

LASCO are o lipsă observațională care ne împiedică să vedem coroana mijlocie a Soarelui, unde este generat vântul solar.

„Știm încă din anii 1950 despre fluxul vântului solar. Pe măsură ce vântul solar evoluează, acesta poate influența vremea spațială. De asemenea, poate afecta lucruri precum rețelele electrice, sateliții și astronauții”, a declarat Dr. Dan Seaton, de la SwRI, unul dintre autorii studiului.

„Originile vântului solar și structura sa rămân oarecum misterioase. Deși avem o înțelegere de bază a proceselor, nu am avut observații ca acestea până acum, așa că a trebuit să lucrăm cu o lipsă de informații”, a adăugat el, potrivit Interesting Engineering.

Citeşte tot articolul pe descopera.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS