10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO femeie prinsă băută și fără permis preferă să facă puşcărie decât muncă în folosul comunităţii

O femeie prinsă băută și fără permis preferă să facă puşcărie decât muncă în folosul comunităţii

O femeie din Vaslui a fost condamnată să efectueze 60 de ore de muncă în folosul comunității la bibliotecă, dar a refuzat şi acum va trebui să facă închisoare, informează Vremea Nouă.

Judecătoria Huși a decis că o femeie condamnată în 2020 la un an de închisoare cu suspendare trebuie să meargă după gratii deoarece a refuzat să respecte condițiile impuse de judecători. Femeia a refuzat munca într-o bibliotecă la care o obligase instanța drept condiție pentru a-i fi suspendată pedeapsa.

Vasluianca fusese condamnată pentru că a fost găsită beată criță la volanul unei mașini cu care circula pe drumurile publice, fără să aibă permis.

„La bibliotecă avea de făcut 60 de ore în folosul comunității. Unii sunt trimiși la primărie, alții la școli și alții la serviciul de curățenie, la dat cu mătura pe stradă. Dacă nu muncești acolo unde ești trimis, atunci Serviciul de Probațiune propune revocarea suspendării executării pedepsei. Chiar dacă, să spunem, acestei persoane nu îi prea place biblioteca sau cărțile, ar fi trebuit să execute orele. E o pildă pentru toți cei care sunt obligați la muncă în folosul comunității. Nu le efectuezi, te duci la închisoare”, spun avocații.

„Când nu îți plac cărțile, fugi de ele chiar și la închisoare”

Femeia a fost depistată în trafic de polițiștii rutieri în 2018. Deși nu deținea permis de conducere, aceasta s-a urcat la volanul unei mașini și circula, nestingherită, pe drumurile publice. Mai mult decât atât, la testarea alcoolemiei a rezultat că femeia se cinstise binișor înainte a se urca la volan.

Procesul a durat doi ani deoarece femeia era greu de găsit, fiind plecată peste hotare. A venit pandemia, procesul a fost suspendat, iar după reluare femeia a fost condamnată cu suspendare, dar și cu efectuarea de muncă în folosul comunității, mai exact 60 de ore la o bibliotecă.

Femeia nu a apreciat bunăvoința instanței şi în termenul de încercare de doi ani nu s-a conformat la cerințe.

Instanța a admis zilele acestea propunerea Serviciului de Probațiune de a revoca suspendarea pedepsei.

„Când nu îți plac cărțile, fugi de ele chiar și la închisoare! Dincolo de glumă, trebuie spus că nu e singurul caz de persoană care nu înțelege ce înseamnă o pedeapsă cu suspendare și un termen de încercare. Ai o serie de condiții care trebuie îndeplinite, pentru ca tu să dovedești că te-ai reintegrat în societate și poți fi un cetățean care acceptă, înțelege, respectă și își asumă normele de conduită civilizată, prevăzute de lege și de buna educație.

Au fost mai multe asemenea cazuri în ultima perioadă. Un tânăr a refuzat să meargă să muncească la primăria de comună pentru că a fost pus la tăiat lemne. El nu accepta să taie lemne, susținând că vor râde consătenii de el. Atunci mergi la închisoare pentru şase luni!”, au spus avocații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS