10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are cei mai mulți bugetari din UE

România are cei mai mulți bugetari din UE

România are peste 1,2 milioane de bugetari, mult peste media Uniunii Europene, şi se pregătește să angajeze încă din prima zi a anului viitor. Asta, după cinci luni în care recrutările pentru posturi publice au fost înghețate, informează Digi24.

În septembrie anul acesta, erau 1.255.000 de angajați la stat.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu peste 60 la sută în ultimii 5 ani. În 2017, costurile erau de 70 miliarde de lei, iar în 2021, acestea au ajuns la 112 miliarde de lei.

În primele zece luni din an, statul a cheltuit peste 97 de miliarde de lei cu salariile angajaților săi.

„Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene.

Putem reduce din cheltuieli pe termen lung, informatizând administrația publică. Va necesita o resursă umană mai mică și în același timp va oferi servicii mai bune contibuabililor. Acest lucru va duce treptat la o reducere de angajați în sistemul bugetar. Deci, guvernul nu trebuie să concedieze, ci doar să nu mai angajeze și să digitalizeze sistemul”, a declarat Adrian Codirlașu, analist fiscal CFA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS