19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce a absentat ambasadoarea Austriei de la întâlnirea cu Klaus Iohannis

De ce a absentat ambasadoarea Austriei de la întâlnirea cu Klaus Iohannis

Ambasadoarea Austriei la București, Adelheid Folie, a absentat marți de la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, iar autoritățile austriece au dat explicații contradictorii.

Un oficial al ambasadei a declarat marți dimineață pentru G4Media că ambasadoarea ”nu este în țară”, în prima recunoaștere formală a absenței diplomatei austriece. Reprezentantul ambasadei nu a dat detalii suplimentare, potrivit G4Media.ro.

Ulterior, la finalul întâlnirii dintre președintele Iohannis și diplomați, adjunctul ambasadoarei, Georg Oberreiter, a declarat reporterilor de la București că ambasadoarea Adelheid Folie este ”în vacanță în Austria”, adăugând că este o vacanță plănuită de mai mult timp.

Folie se va întoarce la postul de șefă a misiunii austriece de la București

O nouă versiune a apărut în presa austriacă. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Viena a declarat că Folie este „momentan absentă”, motivul fiind o „procedură medicală planificată de mult timp” pe care trebuie să o urmeze. După Crăciun, Folie se va întoarce la postul de șefă a misiunii austriece de la București, potrivit presei de la Viena.

Gestul diplomatei austriece a fost văzut drept unul de răspuns la atitudinea agresivă a diplomației române, dat fiind că întâlnirea președintelui cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați în România este un eveniment anual, organizat cu săptămâni în avans.

Relațiile diplomatice dintre România și Austria sunt la un minim istoric

Relațiile diplomatice dintre România și Austria sunt la un minim istoric după veto-ul din 8 decembrie al Austriei față de intrarea României în Schengen. România și-a retras ambasadorul de la Viena, iar Ministerul de Externe a înmânat ambasadoarei Austriei un protest oficial față de votul de la Consiliul JAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS