19.2 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRata inflaţiei în luna noiembrie a urcat la 16,8%

Rata inflaţiei în luna noiembrie a urcat la 16,8%

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%, a transmis marți Institutul Național de Statistică.

Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor, adică exact produsele cele mai cautate pentru a pregăti masa de Sărbători.

Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.

În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie

Inflația în Europa a crescut, de asemenea, la maxime de mai multe decenii, dar cu o eterogenitate considerabilă între țări, în concordanță cu diferențele dintre ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile de politică. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%, arată un raport al BRD publicat luni.

Prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, deoarece războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri. Dovezile empirice relevă că prețurile alimentelor și energiei s-au mișcat în tandem, fiind în aceeași fază (boom sau scădere) pentru ~66% din timp din 1970, concordanța crescând la 75% pentru perioada din 2004, mai arată raportul BRD.

Cele mai mici rate ale inflației în Europa sunt Elveția (circa 3%), Islanda și Spania (sub 7%). La polul opus se află Ungaria și Letonia, cu circa 20-22% creșteri ale prețurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS