25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaureatul Nobel pentru Pace: Ucraina nu poate să aibă pace depunând armele

Laureatul Nobel pentru Pace: Ucraina nu poate să aibă pace depunând armele

Laureaţii ucrainean, rus şi belarus ai Premiului Nobel pentru Pace au denunţat la unison, în timp ce au primit prestigioasa recompensă sâmbătă, la Oslo, războiul „nebunesc şi criminal” pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat în Ucraina, potrivit France 24.

Cetăţeni ai celor trei principale state protagoniste ale conflictului, militantul belarus Ales Beliaţki, aflat în detenţie în ţara sa, ONG-ul rus Memorial, dizolvat la ordinul justiţiei din Rusia, şi Centrul ucrainean pentru Libertăţi Civile (CCL) au fost premiate pentru angajamentul lor în favoarea „drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice” în faţa forţelor autoritare. „Poporul Ucrainei vrea pace mai mult ca oricine în lume”, a declarat preşedinta CCL, Oleksandra Matviiciuk. „Însă, pentru o ţară atacată pacea nu poate fi obţinută depunând armele. Aceasta nu ar fi pace, ci ocupaţie”, a spus ea.

Cu vocea gâtuită de emoţie în timpul discursului său susţinut la Grand Hotel din Oslo, Maitviiciuk a îndemnat din nou la înfiinţarea unui tribunal internaţional care să-i judece pe (Vladimir) „Putin, (pe aliatul său belarus Aleksandr) Lukaşenko şi alţi criminali de război”.

Colaureatul rus, preşedintele Memorial, Ian Ratcinski, a denunţat „ambiţiile imperiale” moştenite de la Uniunea Sovietică şi care „încă sunt în floare astăzi”.

Al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Beliaţki, părintele ONG-ului de apărare a drepturilor omului Viasna, se află în detenţie din iulie 2021.

În aşteptarea unui proces în urma căruia el riscă 12 ani de închisoare pentru „contrabandă” de bancnote în folosul opoziţiei faţă de regimul represiv al lui Lukaşenko, militantul de 60 de ani nu a fost autorizat să transmită un discurs de mulţumire pentru Nobel.

Reprezentându-l la ceremonie, soţia sa, Natalia Pintciuk, a fost nevoită să se rezume la a repeta unele dintre declaraţiile lui, printre care cea în care el îndeamnă la o contracarare a „internaţionalei dictatorilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS