1.7 C
Craiova
vineri, 27 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateSUA au eliberat un traficant de arme rus în schimbul baschetbalistei Brittney Griner

SUA au eliberat un traficant de arme rus în schimbul baschetbalistei Brittney Griner

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost eliberată de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Statele Unite, care l-au eliberat la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, supranumit „Negustorul Morții”, scrie CNN, citând surse bine informate. Informația a fost confirmată la scurt timp oficial de președintele Joe Biden.

Sportiva, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare în Rusia, pentru trafic de droguri, se află acum în custodia autorităților americane, precizează CNN.

Informația a fost confirmată oficial de președintele american Joe Biden, într-un mesaj pe Twitter: „Acum câteva minute am vorbit cu Brittney Griner. Este în siguranță. Este într-un avion. Este în drum spre casă”.

Și presa din Rusia a confirmat, citând Ministerul rus de Externe, eliberarea lui Viktor Bout. Schimbul nu l-a inclus și pe celălalt deținut cetățean american aflat în detenție în Rusia, Paul Whelan, pe care Moscova îl acuză de spionaj, mai adaugă sursa citată.

De origine rusă, fost pilot în armata sovietică, Viktor Bout (55 de ani) era considerat de SUA unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. El ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din Illinois pentru că a conspirat pentru a ucide cetățeni americani și a vândut arme Forțelor Armate Revoluționare din Columbia.

„Viktor Bout a fost inamicul numărul unu în traficul internațional de arme de mulți ani, înarmând unele dintre cele mai violente conflicte de pe glob”, a declarat Preet Bharara, avocat din New York, când Bout a fost condamnat în 2012.

Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble

Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal rus la nouă ani de închisoare și o amendă de 1 milion de ruble (aproximativ 16.400 de dolari), pentru trafic de droguri. Instanța a spus că a luat în considerare recunoașterea parțială a vinovăției, remușcările sportivei, starea sănătății ei și acțiunile caritabile pe care le-a făcut.

Griner a fost găsită vinovată de trafic de droguri, o infracțiune pe care judecătoarea a spus că a comis-o în mod deliberat. Griner a fost arestată cu mai puțin de un gram de ulei de canabis în bagaje, pe aeroportul internațional Șeremetievo din Moscova, pe 17 februarie 2022.

Ea a spus că a fost vorba despre „o greșeală neintenționată” pentru că și-a făcut bagajele în grabă.

Avocații ei au spus că, dacă Griner a folosit marijuana medicinală, acest lucru s-a întâmplat doar în statul american Arizona, unde locuiește și unde consumul este legal, și că acest lucru s-a întâmplat foarte rar, în perioade scurte dintre competiții și în vacanță, și doar cu rețetă medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS