5 C
Craiova
miercuri, 1 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAustria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a blocat intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.

La Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), care a început joi și se desfășoară timp de două zile la Bruxelles, reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner, a votat împotriva aderării României, potrivit antena3.ro.

El și-a anunțat decizia încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului, într-o declarație doar pentru presa austriacă.

Negocierile pentru a înlătura opoziția Austriei s-au purtat până în ultimul moment

„Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.

Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene – Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment”, a spus Karner.

Negocierile pentru a înlătura opoziția Austriei s-au purtat până în ultimul moment, însă fără efect.

La vot a fost supusă aderarea României și Bulgariei, „la pachet”.

Şi Olanda a votat împotrivă

Votului împotrivă dat de Austria i s-a adăugat votul Olandei. Reprezentanții olandezi au anunțat de mai mult timp că vor vota împotriva aderării Bulgariei ceea ce a atras, implicit, un vot împotriva României.

Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS