22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn mort şi zece răniţi într-un atentat sinucigaş la o secţie de poliţie din Indonezia

Un mort şi zece răniţi într-un atentat sinucigaş la o secţie de poliţie din Indonezia

Un presupus militant islamist, iritat de noul cod penal indonezian, a ucis miercuri o altă persoană şi a rănit cel puţin zece oameni într-un atac sinucigaş cu bombă comis la o secţie de poliţie din oraşul Bandung, informează News.ro.

Atacatorul sinucigaş ar fi făcut parte din gruparea Jamaah Ansharut Daulah (JAD), inspirată de Statul Islamic, şi fusese încarcerat anterior pentru acuzaţii de terorism, a declarat şeful poliţiei indoneziene, Listyo Sigit Prabowo, într-o conferinţă de presă.

Autorul atacului se numea Agus Sujatno şi fusese eliberat la sfârşitul anului 2021, iar anchetatorii au găsit la locul crimei zeci de manifeste de protest faţă de noul şi controversatul cod penal al ţării.

Şeful poliţiei din Java de Vest declarase anterior pentru Metro TV că autorităţile au găsit la faţa locului o motocicletă albastră, despre care se crede că a fost folosită de atacator. Ataşat de motocicletă era un bilet cu un mesaj care denigra noul cod penal ca fiind „un produs contrar credinţei”.

Imagini video de la locul atacului de miercuri arată fum care se ridică din secţia de poliţie avariată şi rămăşiţe la sol.

Deşi în noul cod penal, ratificat marţi de Parlament, există prevederi care se bazează pe sharia – legea islamică -, adepţii liniei dure islamiste s-ar putea să fi fost înfuriaţi de alte articole, care ar putea fi folosite pentru a reprima propagarea ideologiilor extremiste, spun analiştii.

Todd Elliott, analist senior de securitate la Concord Consulting din Jakarta, a declarat că este probabil ca atacul să fi fost planificat de ceva timp şi s-a vrut a fi un gest de respingere ideologică a noilor legi ale ţării. „În timp ce toată atenţia se concentrează asupra unora dintre aceste prevederi bazate pe sharia din codul penal şi asupra modului în care acest lucru este un indiciu al răspândirii islamului conservator în Indonezia, există, de asemenea, schimbări în codul penal pe care adepţii liniei dure nu le-ar susţine”, a explicat el.

Mai multe atacuri în ultimii ani

Militanţii islamişti au mai comis în ultimii ani atacuri în cel mai mare stat cu majoritate musulmană din lume, inclusiv împotriva unor biserici, secţii de poliţie şi locuri frecventate de străini.

Membrii JAD sunt cei care au comis o serie de atentate sinucigaşe cu bombă în biserici din oraşul Surabaya în 2018. Aceste atacuri au fost comise de trei familii, care au ataşat veste sinucigaşe inclusiv copiilor lor mici şi au ucis cel puţin 30 de persoane.

În 2021, un cuplu de tineri căsătoriţi, membri JAD, a comis un atac sinucigaş cu bombă la o catedrală din Makassar, omorându-se doar pe ei înşişi.

Într-un efort de a reprima militanţii, Indonezia a creat o nouă lege antiteroristă dură după atentatele sinucigaşe cu bombă legate de JAD.

Grupul, care este acum în mare parte divizat, a fost slăbit semnificativ de un val de arestări efectuate de agenţia antiteroristă în ultimii ani, spun analiştii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS