21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlinken: Ne opunem extinderii coloniilor în Cisiordania

Blinken: Ne opunem extinderii coloniilor în Cisiordania

Secretarul american de stat Antony Blinken a atras atenţia duminică asupra faptului că SUA se vor opune creării de către noul guvern israelian condus de Benjamin Netanyahu a unor noi colonii în Cisiordania ocupată.

    Acesta a mai cerut guvernului să respecte „principiile democratice fundamentale”, făcând aici referire la „drepturile persoanelor LGBT+”, scrie Agerpres.

    „Vom continua de asemenea să ne opunem fără echivoc oricărei acţiuni care pune în pericol soluţia a două state, mai ales extinderea coloniilor, măsuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea statu quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolările şi expulzările, precum şi incitarea la violenţă”, a indicat şeful diplomaţiei americane, într-o intervenţie în cadrul grupului progresist american pro-Israel J Street, relatează AFP.

    Întrebat despre declaraţia lui Blinken, într-un interviu acordat duminică postului american NBC, Netanyahu a răspuns: „Eu voi decide politicile” aplicate în Israel.

    Benjamin Netanyahu a primit mandatul pentru formarea noului guvern israelian, după ce în urma alegerilor anticipate din 1 noiembrie blocul său de dreapta a reuşit să formeze o majoritate împreună cu formaţiuni ultra-ortodoxe şi de extremă-dreapta.

    În intervenţia sa de duminică Blinken l-a felicitat totuşi pe Netanyahu, ale cărui relaţii cu SUA au fost adesea tensionate în precedentele sale mandate de premier. Dar „vom judeca guvernul (israelian) pe baza politicilor sale şi nu pe cea a personalităţilor individuale”, a adăugat el, menţionând de asemenea că administraţia preşedintelui american Joe Biden va lucra „fără răgaz” pentru a menţine un „orizont de aşteptare” în vederea creării unui stat palestinian.

    ȘTIRI VIDEO GdS

    ȘTIRI GdS