21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViolențele comise de grupul Wagner au strâns peste 1 miliard de vizualizări pe Tik Tok

Violențele comise de grupul Wagner au strâns peste 1 miliard de vizualizări pe Tik Tok

Pe TikTok, reţeaua socială creată în China, sunt postate zeci de videoclipuri care glorifică violenţele comise de grupul rus de mercenari Wagner şi care au fost vizualizate de peste un miliard de ori conform unui raport BBC, transmite News.ro.

 NewsGuard, organizaţie cu sediul în SUA specializată în monitorizarea dezinformării online, spune că unele dintre aceste videoclipuri devenite virale par să arate execuţia unui fost mercenar rus din Wagner care este pedepsit pentru că ar fi schimbat tabăra atunci când a fost luat prizonier de ucraineni.

NewsGuard a identificat 160 de videoclipuri pe TikTok care „fac aluzie la, arată sau glorifică acte de violenţă” ale grupului de mercenari fondat de Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Paisprezece dintre aceste videoclipuri prezentau imagini integrale sau parţiale ale aparentei ucideri a fostului mercenar rus Evgheni Nujin. Videoclipul, încărcat luna trecută pe TikTok, a cunoscut un succes fulminant în câteva zile. Unul dintre filmuleţele cu această crimă a fost vizionat de cel puţin 900.000 de ori înainte de a fi retras.

Videoclipul crimei cu baros a adunat aproape 1 milion de vizite

Nujin ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pentru crimă, dar a fost recrutat de grupul Wagner şi trimis să lupte în Ucraina. Aici, a fost capturat de armata ucrainană şi a schimbat tabăra. El le-a spus jurnaliştilor ucraineni că a trecut de partea cealaltă în mod voluntar şi a denunţat grupul de mercenari al lui Prigojin. Se crede însă că el a făcut parte apoi dintr-un schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia, iar la câteva zile după acest schimb, pe un canal Telegram asociat cu grupul Wagner a fost postat un videoclip macabru în care „trădătorul” este ucis cu un baros.

NewsGuard a constatat că algoritmul TikTok părea să trimită utilizatorii spre conţinutul violent al grupului Wagner. Când un analist a căutat termenul „Wagner”, bara de căutare a TikTok a sugerat căutări pentru „execuţie Wagner” şi „baros Wagner”. Aceeaşi căutare în limba rusă a avut ca rezultat sugestiile „Wagner PMC”, „Wagner baros” şi „Wagner orchestra”. Grupul Wagner, precizează BBC, se referă la luptătorii săi ca fiind „muzicieni”, de unde şi numele grupului, care aminteşte de celebrul compozitor german Richard Wagner.

De asemenea, NewsGuard a constatat că pe TikTok puteau fi găsite videoclipuri care arătau şi o altă crimă Wagner, în care era implicat un dezertor din armată în Siria, în 2017, iar aceste filmuleţe au ajuns la milioane de utilizatori.

Multe clipuri au fost șterse ulterior

Grupul de analiză online a declarat că a identificat, pe de altă parte, videoclipuri muzicale pe platformă care susţineau violenţa împotriva ucrainenilor, inclusiv apeluri la uciderea ucrainenilor, pe motiv că sunt „nazişti”.

TikTok a declarat că va acţiona împotriva oricărui conţinut care încalcă politicile sale. Răspunzând acestui raport, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că „nu există loc pentru conţinuturi violente sau care incită la ură pe platforma noastră”. Într-adevăr, multe dintre videoclipurile identificate de NewsGuard nu mai erau disponibile joi pe platformă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS