6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul american a adoptat legea privind protejarea căsătoriilor între persoane de același sex

Senatul american a adoptat legea privind protejarea căsătoriilor între persoane de același sex

Senatul american a adoptat marți un proiect de lege care să protejeze recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex la nivel federal, o măsură luată în contextul îngrijorărilor că decizia din 2015 care le-a legalizat în întreaga țară ar putea fi răsturnată de Curtea Supremă conservatoare, relatează Reuters.

Noul proiect de lege prevede obligativitatea pentru guvernul federal de a recunoaște o căsătorie dacă ea este legală în statul în care a fost încheiată.

Însă legea nu împiedică statele să interzică căsătoriile între persoane de același sex în cazul în care Curtea Supremă le va permite să facă asta printr-o nouă hotărâre care ar răsturna anterioara sa decizie luată în urmă cu 7 ani.

„Senatul trimite un mesaj clar fiecarui american prin trecerea acestei legi: nu contează cine ești și pe cine iubești, și tu meriți demnitate și tratament egal în fața legii”, a declarat Chuck Schumer, președintele democrat al camerei superioare a Congresului.

Legea a fost adoptat la limită, cu 61 de voturi pentru și 36 împotrivă, 12 republicani votând alături de 49 de democrați pentru trecerea proiectului legislativ. Însă în caz de egalitate votul decisiv ar fi revenit vicepreședintelui Kamala Harris, după ce Partidul Republican nu a reușit să recâștige controlul asupra Senatului la alegerile ce au avut loc mai devreme în cursul lunii noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS