8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntony Blinken: „Avem o alianță de neclintit bazată pe valori comune pe care le vom apăra dacă vom fi atacați”

Antony Blinken: „Avem o alianță de neclintit bazată pe valori comune pe care le vom apăra dacă vom fi atacați”


Secretarul de stat amercian, Antony Blinken, a spus că „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apară dacă vom fi atacați”. Oficialul american a susținut o declarație de presă comună alături de premierul Nicolae Ciucă la Ateneul Român.

Oficialul american a salutat împlinirea a 25 de ani de parteneriat strategic între România și Statele Unite. Șeful diplomației americane va participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, dar a fost primit și la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Șeful diplomației americane a fost primit și la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis (INQUAM_Photos Octav Ganea)

„Domnule prim-ministru, vă mulțumesc foarte mult pentru găzduire. Este minunat să mă întorc la București. Am fost aici, cu președintele Clinton, acum 25 de ani, când a fost anunțat parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății.

Noi avem o alianță de neclintit bazată pe valori comune pe care le vom apăra dacă vom fi atacați.

Am construit relații puternice în domeniul economic, inclusive în cel energetic, ” a spus șeful diplomației americane.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă i-a mulțumit secretarului de stat american și a readus în discuție promisiunea Statelor Unite de a acorda României sprijin financiar pentru construirea Reactorelor 3 și 4 de la Cernavodă: „Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care Statele Unite îl acordă parteneriatului strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ce-i stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul Statelor Unite pentru prezența Statelor Unite în România și intenția Statelor Unite de a finanța construcția reactoarelor 3 și 4. Deja s-a materializat prin acea ofertă de 3 miliarde.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS