4.8 C
Craiova
joi, 2 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCum sunt inscripţionate cauciucurile de iarnă omologate

Cum sunt inscripţionate cauciucurile de iarnă omologate

Şoferii au început să monteze cauciucurile de iarnă, însă există câteva aspecte pe care trebuie să le ia în considerare.

Registrul Auto Român are pe site-ul instituţie, o informare prin care arată ce criterii trebuie să îndeplinească anvelopele.  

„Textul Ordonanţei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifică Ordonanţa Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”. Aceste anvelope se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S.

Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade. Totodată, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei“, precizează RAR.

Se poate utiliza anvelopa all-season tot anul?

În legătură cu anvelopele all-season, RAR spune că aceasta este doar o denumire comercială. De asemenea, că inscripţiile de pe cauciucuri sunt importante. „Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială. Aceasta nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

RAR mai spune că, din punct de vedere tehnic, anvelopa all-season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României. Acestea sunt destinate, mai degrabă, unor ţări cu o climă mai temperată“, mai transmite RAR.

Citeşte şi: România găzduieşte Reuniunea Liderilor de la Munchen

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS