4.8 C
Craiova
joi, 2 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateProiect prin care sunt incluse substanţe psihoactive noi în definiţia termenului „drog”, adoptat de Guvern

Proiect prin care sunt incluse substanţe psihoactive noi în definiţia termenului „drog”, adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat, marţi, un proiect de lege care completează tabelele-anexă nr. I şi II la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Actul normativ prevede includerea unor substanţe psihoactive noi în definiţia termenului „drog”, precum şi al implementării Convenţiei unice asupra stupefiantelor din 1961 şi Convenţiei asupra substanţelor psihotrope din 1971, în sensul includerii substanţelor care nu sunt puse, încă, sub control naţional, în definiţia termenului „drog”.

Care sunt psihoactivele introduse

Psihoactivele introduse, care completează tabele-anexă la Legea nr. 143/2000, sunt: 2-(metilamino)-1- (3-metilfenil) propan-1- 1 cu modificările şi completările ulterioare. 2 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 2 onă (3-MMC) şi 1-(3-clorofenil)-2- (metilamino) propan-1-onă (3-CMC), arată Executivul în comunicatul de presă citat de News.ro.

Astfel este transpusă Directiva delegată (UE) 2022/1326 a Comisiei din 18 martie 2022 de modificare a anexei la Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului în ceea ce priveşte includerea unor substanţe psihoactive noi în definiţia termenului „drog”.

Punerea sub control al acestor substanţe reprezintă o măsură care contribuie la protejarea sănătăţii, reducându-se riscurile de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri, mai indică sursa citată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS