5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Sportului are dosar penal după ce a făcut accident cu maşina ministerului, pe care nu avea dreptul să o conducă

Ministrul Sportului are dosar penal după ce a făcut accident cu maşina ministerului, pe care nu avea dreptul să o conducă

Ministrul Sportului, Eduard Novak, s-a ales cu dosar penal după ce, în urmă cu un an, a făcut accident de circulaţie cu BMW-ul ministerului, într-o deplasare în interes personal, şi apoi a pus să fie reparat din bani de la bugetul ministerului. Novak ar fi încercat să mușamalizeze accidentul pentru a nu se afla că nu avea voie să se afle la volan, scrie pe site-ul său Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST).

Conform SNST, accidentul a avut loc în timp ce Novak se deplasa în interes personal. El se întorcea de la o competiție de ciclism la care a concurat în calitate de sportiv, activitate ce nu are legătură cu funcția de ministru al Sportului. El ar fi trebuit să se deplaseze cu mașina personală la respectivul eveniment, nu cu autovehiculul ministerului și nici cu șoferul plătit de instituție, așa cum a făcut.

Pe de altă parte, conform unor documente și verificări consultate de SNST, Eduard Novak nu avea voie să conducă autovehiculul implicat în accident deoarece acesta nu este adaptat handicapului său. Dar ministrul, deşi are grad grav de handicap, nu a deţinut niciodată permis de conducere special, el conducând ilegal, numai maşini nemodificate.

„Ministrul Novak Carol-Eduard nu deține un permis de conducere special și conduce ilegal, deși ar trebui să conducă numai autovehicule adaptate condiției sale, fiind încadrat în grad grav de handicap.

Orice conducător auto știe că nu poți conduce dacă ai proteză la piciorul drept, în astfel de cazuri mașina trebuie modificată și omologată, sunt mutate comenzile de picior la mână, iar permisul de conducere este unul special”, transmite SNST.

Dosar penal pe numele lui Eduard Novak

În urma sesizării organelor de urmărire penală cu privire la accidentul din 13.06.2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție Secția de urmărire penală și criminalistică a deschis dosarul penal nr. 2984/P/2022.

Pe numele lui eduard Novak se efectuează acum urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal, de încredințare a unui vehicul unei persoane fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal, şi de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 alin. 1 din Codul penal, mai scrie SNST.

Maşina, reparată din bani publici

Cireaşa de pe tort este că Novak nici nu a plătit reparația autoturismului. Văzând că societatea de asigurare a refuzat să acorde despăgubirea, tocmai pentru că autoturismul nu a fost condus legal, ministrul Sportului a dat dispoziție ca toată cheltuiala să se facă din bani publici.

Documentele obținute de SNST arată că pentru avariile autoturismului Ministerul Tineretului și Sportului a plătit suma de 40.992,57 de lei.

Alte persoane care trebuie să fie trase la răspundere în această situaţie sunt: şoferul ministerului (care l-a lăsat pe Novak să conducă maşina), medicii generaliști și de specialitate care pe parcursul a 26 de ani au eliberat vizele medicale pentru reînnoirea permisului auto normal pentru Novak, precum şi medicul de familie care nu a informat serviciul de eliberare a permiselor auto despre handicapul acestuia, cum îl obligă legea.

De asemenea, ar trebui să fie trasă la răspundere conducerea Direcției economice din cadrul Ministerului Sportului, care a achitat ilegal reparaţia autoturismului din fonduri publice, mai scrie SNST.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS