12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Apărării: Pensiile speciale ale militarilor rămân valabile

Ministrul Apărării: Pensiile speciale ale militarilor rămân valabile

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a precizat că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, iar militarii nu au de să se teamă că acest statut se va schimba, scrie Agerpres.

Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a subliniat că îşi doreşte ca în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene pe subiectul privind reforma pensiilor din România, asumat prin PNRR, acest statut să nu fie schimbat.

El a fost întrebat dacă pensiile militare sunt pensii speciale sau ocupaţionale, în contextul asumării de către România prin PNRR a jalonului privind reforma pensiilor.

„Sunt ocupaţionale şi discuţiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar, aşa se procedează, este o manieră de lucru între ţările membre şi Comisie. Din ce pot să vă spun, este că acest jalon 215 ar trebui să ţină seama sau felul în care ne raportăm ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale care consfinţeşte faptul că aceste pensii nu sunt speciale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile pe care le-a anunţat astăzi domnul ministru Boloş să se concretizeze într-o variantă acceptabilă pentru noi. În ceea ce mă priveşte, nu am niciun dubiu că pensiile militarilor vor rămâne pensii ocupaţionale”, a declarat Angel Tîlvăr, vineri, la Digi24.

Statutul pensiilor militare nu va fi schimbat

El adăugat că mesajul său pentru militarii români este cel menţionat, întrebat ce le transmite acestora pe subiectul pensiilor.

„Transmit exact acest lucru, ţinând cont şi de contextul în care ne aflăm, ţinând seama şi de experienţa altor state, nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Şi sunt sigur că statul român are resursele de convingere şi argumentele necesare care să ducă în direcţia pe care ne-o dorim”, a declarat Tîlvăr.

Acesta mai precizat că pe subiectul pensiilor militarilor se poartă discuţii între experţii de la MApN şi cei de la Ministerul Muncii, întrebat care este strategia naţională pentru îndeplinirea jalonului privind reforma pensiilor.

„Nu pot să vă spun lucruri legate de o strategie naţională, pot să să spun lucruri legate de felul în care ministerul pe care-l reprezint îl abordează. La momentul la care noi purtăm această discuţie, am colegii din minister care se află la Ministerul Muncii pentru a discuta aplicat şi în context tema pe care aţi ridicat-o încă de la început. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii, dedicaţia lor şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv. Acest lucru se poate realiza şi prin asigurarea condiţiilor de viaţă ale celor care au, zic eu, un rol important”, a declarat Tîlvăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS