17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania: Vaucere culturale de 200 de euro pentru tineri

Germania: Vaucere culturale de 200 de euro pentru tineri

Germanilor care împlinesc 18 ani li se oferă un permis cultural de 200 de euro „cadou de naștere”, potrivit The Guardian. Vaucerul cultural își propune să reaprindă interesul pentru artele live și să stimuleze industria după pandemie.

Tinerii germani urmează să se alăture altor europeni pentru a primi un voucher pe care să-l cheltuiască pe ofertele culturale alese, în cadrul unei scheme lansate de guvern.

Kulturpass-ul de 200 EUR, care va fi pus la dispoziția tuturor tinerilor de 18 ani, are două obiective:

  • să încurajeze tinerii să experimenteze cultura vie,
  • să renunțe la obiceiurile pandemiei de a rămâne acasă şi să ofere un impuls financiar scenei artistice, care încă nu și-a revenit din blocajele repetate.

Ministrul Culturii din Germania, Claudia Roth, a descris pașaportul cultural drept „echivalentul unui cadou de ziua de naștere” pentru cei 750.000 de oameni care vor împlini 18 ani în 2023. Acesta va aduce cea mai populată țară a UE în concordanță cu Franța, Italia și Spania, care au a introdus scheme similare.

Lansând Kulturpass, Roth a spus că, dacă va avea succes, schema va fi extinsă la un grup de vârstă mai larg, posibil de la vârsta de 15 ani în sus.

Scheme similare în Spania, Franţa şi Italia

O schemă similară, anunțată anul trecut de guvernul de coaliție condus de socialiști din Spania, oferă tinerilor un voucher de cultură de 400 EUR atunci când împlinesc 18 ani. Potrivit guvernului spaniol, 57,6% dintre toți cei care au împlinit 18 ani în 2022 s-au înscris pentru schema de voucher în primul său an.

Franța Pass Culture, sau permisul cultural pentru tineret, o promisiune din campania electorală din 2017 a președintelui Emmanuel Macron, a fost testat în toată țara în anul următor și – după o întârziere îndelungată din cauza pandemiei – a fost lansat oficial în 2021.

Vaucerul oferă fiecărui tânăr de 18 ani 300 de euro pentru bilete de cinema, muzee, teatru și concerte, precum și pentru cărți, materiale de artă, cursuri de artă, instrumente muzicale sau un abonament la o platformă digitală franceză, cum ar fi Canal Plus, Salto sau, pentru muzică, Deezer.

Anul acesta, schema de 200 de milioane de euro pe an a fost extinsă şi pentru cei peste 15 ani, în două părți:

  • o alocație colectivă de (în funcție de vârstă) 25-30 de euro pe elev pe an, disponibilă profesorilor pentru vizitele la clasă la expoziții, filme, piese de teatru , concerte sau ateliere,
  • plus de la 20-30 € pe care fiecare adolescent îi poate cheltui individual.

În 2016, Italia a introdus un „bonus de cultură” de 500 de euro pentru fiecare tânăr de 18 ani sub prim-ministrul Matteo Renzi. Acesta a fost menținut de ministerul culturii, în ciuda diferitelor schimbări de guvern de atunci și a încercării liderilor populiști de a abandona. ea in 2018.

83% dintre cei care au preluat-o au cheltuit banii pe cărți, urmate de produse muzicale și bilete la concerte, potrivit Ministerului Culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS