18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai mare trader de criptomonede, acuzat că a ajutat Iranul să scape de sancțiunile SUA

Cel mai mare trader de criptomonede, acuzat că a ajutat Iranul să scape de sancțiunile SUA

Gigantul Binance a procesat tranzacții iraniene cu o valoare de 8 miliarde de dolari din 2018, în ciuda sancțiunilor americane menite să blocheze accesul Iranului la sistemul financiar global, arată datele blockchain. Aproape toate fondurile, în jur de 7,8 miliarde de dolari, au fost transferate între Binance și cel mai mare jucător de pe piața criptomonedelor iranian, Nobitex, informează Observatornews citând agenția Reuters.

Nobitex oferă chiar și sfaturi pe site-ul său cu privire la modul în care sancțiunile asupra Iranului pot fi evitate. Datele recente arată că trei sferturi din fondurile iraniene care au trecut prin conturile Binance au fost transformate într-o criptomonedă relativ necunoscută, numită Tron. Aceasta oferă utilizatorilor opțiunea de a-și ascunde identitatea. Într-o postare de anul trecut, Nobitex și-a încurajat clienții să folosească moneda pentru a face tranzacții în mod anonim, fără a-și „pune în pericol activele din cauza sancțiunilor”.

Detaliile legate de activitatea de pe piața de criptomonede vin în timp ce Departamentul de Justiție al SUA investighează posibile încălcări ale regulilor de spălare a banilor de către Binance, care domină industria cripto de 1 trilioane de dolari, cu peste 120 de milioane de utilizatori. Avocații companiei se tem că aceste acțiuni ar putea încălca regulile Washingtonului legate de sancțiunile asupra Iranului.

Acuzații grave la adresa Binance

În iulie, Reuters a dezvăluit că Binance a continuat să servească clienți din Iran și că popularitatea tranzacțiilor din această țară era cunoscută în interiorul companiei. În ziua publicării acestor informații, Binance a declarat într-o postare pe blog că respectă regulile internaționale privind sancțiunile împotriva Iranului și blochează accesul la platformă pentru oricine se află acolo.

Fondatorul, Changpeng Zhao, a scris pe Twitter: „Binance a interzis utilizatorii iranieni după sancțiuni, 7 au reușit să le evite, dar au fost oricum interziși mai târziu”.

Până de curând, Tron a trecut neobservat pe piața criptomonedelor. Liderul pieței Chainalysis, folosit de agențiile guvernamentale din SUA, a început să sprijine pe deplin urmărirea Tron în luna mai, potrivit unui e-mail trimis unui client.

Datele tranzacțiilor realizate prin Tron detaliază peste 1,15 milioane de transferuri directe între Binance și Nobitex începând cu aprilie 2020, când au fost înregistrate primele fluxuri cu această criptomonedă. Datele includ adrese de portofel și un număr unic de identificare pentru fiecare tranzacție. Reuters a obținut datele Tron, împreună cu alte seturi de date care acoperă celelalte token-uri cripto, de la trei firme cu acces la software-ul Chainalysis de investigare. O a patra firmă a confirmat, de asemenea, unele dintre cifrele privind transferurile directe bazate pe un set de date separat compilat folosind diferite software-uri.

Șase avocați și experți în sancțiuni au declarat că tranzacțiile iraniene documentate de Reuters pun Binance în pericol de sancțiuni „secundare” americane, menite să împiedice firmele din afara SUA să facă afaceri cu entități sancționate sau să ajute iranienii să evite embargoul comercial american. Sancțiunile secundare pot bloca accesul unei companii la sistemul financiar al Washingtonului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS