12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitarea energetică a Spitalului TBC de la Dobrița

Reabilitarea energetică a Spitalului TBC de la Dobrița

Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobrița, comuna Runcu, județul Gorj, va fi reabilitat termoenergetic. Administratorul unității medicale, respectiv Consiliul Județean Gorj, a alocat fonduri pentru achiziția serviciilor de proiectare. Bugetul este de peste 666.000 de lei. Suma este destinată achiziției în luna noiembrie a serviciilor de proiectare și a serviciilor de asistență tehnică din partea proiectantului pentru realizarea obiectivului de investiție „Creșterea eficienței energetice a Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu”.

Unitatea medicală este amplasată în partea de nord a județului Gorj, la altitudinea de 850 metri, într-o zonă submontană, la poalele masivului Vâlcan, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de municipiul Târgu Jiu și 150 de kilometri de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ din Craiova.

Spitalul își desfășoară activitatea medicală în imobilul C4, pe trei secții care funcționează într-o clădire tip monobloc, construită în perioada 1938 – 1941. Clădirea, cu trei etaje, are un sistem structural format din cadre de beton armat, stâlpi, grinzi și planșee din beton armat, cu terase și umbrele în cascadă, acoperiș cu șarpanta lemn și învelitoare din tablă.

Risipă de energie

Potrivit Consiliului Județean Gorj, clădirea nu îndeplinește condițiile de performanță termoenergetică conform normelor valabile la momentul întocmirii auditului energetic.

Proiectul propus constă în:

  • izolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică 10 cm, protejată cu plasă de fibră de sticlă aplicată cu adeziv peste care se aplică tencuială minerală decorativă.
  • înlocuirea tâmplăriei din PVC, existente, cu tâmplărie de aluminiu cu rupere termică, cu geam tripan Low-e;
  • înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat tip aplică cu becuri economice, cu corpuri de iluminat tip panou/aplică tehnologie LED integrat. Pe terasele circulabile corpurile de iluminat sunt de tipul cu senzori integrat (senzor crepuscular și senzor de prezență). Circuitele electrice se vor dimensiona în funcție de consumatori. Corpurile de iluminat pat bolnav vor fi înlocuite cu rampe medicale;
  • constituirea unui parc fotovoltaic cu capacitatea de 0,5 MW, prioritar alimentarii pompelor de căldură, cu posibilitatea injectării surplusului de energie, în rețea. Sistemul va fi compus din 1.000 panouri fotovoltaice cu puterea de 500W, inclusiv structura de fixare la sol, invertoare, comutator inteligent și anvelopă complet echipată (trafo ridicător de tensiune 0,4/20kV, elemente de conectare la rețeaua de medie tensiune);
  • implementarea unui sistem de avertizare asistentă wireless, dotat cu centrală, panouri de control pentru fiecare secție și butoane de avertizare pentru fiecare pacient.
  • înlocuirea corpurilor de încălzire existente, colmatate si corodate, cu corpuri de încălzire din tablă de oțel (ventiloconvectoare), cu aceeași putere termică, prevăzute cu robineți cu capete termostatate.
  • înlocuirea cazanelor clasice de încălzire cu cazane de încălzire în condensație;
  • constituirea unui sistem de încălzire principal realizat din pompe de căldură, racordat la circuitul de încălzire existent.
  • amplasarea a două stații duble de încărcare vehicule electrice dotate cu câte două prize

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS