16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Premiul Nobel pentru Pace 2022, câștigat de un belarusul Liliatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

(VIDEO) Premiul Nobel pentru Pace 2022, câștigat de un belarusul Liliatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

-

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2022 au fost anunțați vineri la Oslo, Norvegia. În total, 343 de nominalizaţi – 251 de persoane şi 92 de organizaţii – au concurat pentru premiu în acest an, potrivit Institutului Nobel. Activistul pe drepturile omului din Belarus Ales Bialiatski, organizația „Memorial” pentru drepturile omului din Rusia și organizația „Centrul pentru Libertăți Civile” pentru drepturile omului din Ucraina au câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 unei persoane și către două organizații. Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine.

Aceștia promovează de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. Aceștia au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

Premiul Nobel pentru Pace, neacordat în 19 ani

Potrivit testamentului lui Alfred Nobel, premiul pentru Pace trebuie acordat „persoanei care a realizat cea mai amplă sau cea mai bună activitate în favoarea fraternității între națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor permanente și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace”, notează nobelprize.org.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

În Româna 20% dintre tineri nici nu învață, nici...

20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu...

ȘTIRI GdS