9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiul Nobel pentru Literatură, câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Literatură, câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2022 de scriitoarea franceză Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”.

Amintind că aceasta este autoare a peste 30 de opere literare, Academia Regală Suedeză de Științe notează că în scrierile sale Ernaux analizează cu consecvență și din unghiuri diferite o viață marcată de diferențe puternice în privința genului, limbii și clasei sociale, conform HotNews.

Annie Ernaux dezvăluie agonia experienței de clasă“

„Cu mare curaj și acuitate clinică, Annie Ernaux dezvăluie agonia experienței de clasă, descriind rușinea, umilirea, gelozia sau lipsa de capacitate de a vedea cine ești. Ea a reușit ceva admirabil și de durată”, notează Academia Suedeză.

Ernaux a afirmat că scrisul este un act politic care își deschide ochii față de inegalitățile sociale. „În acest scop ea folosește limba ca un ‘cuțit’, după cum spune chiar ea, pentru a tăia vălurile imaginației”, mai notează Academia Suedeză.

Decernarea Premiului Nobel pentru Literatură va fi urmată de cea a premiului pentru pace vineri.

Anul trecut Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei Suedeze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS