10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiul Nobel pentru Chimie s-a acordat pentru dezvoltarea chimiei click și bio-ortogonale

Premiul Nobel pentru Chimie s-a acordat pentru dezvoltarea chimiei click și bio-ortogonale

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2022 cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”. Sharpless este doar al cincilea cercetător din istorie care a câștigat două Premii Nobel.

Barry Sharpless a câștigat un Premiu Nobel pentru Chimie și în 2001. Fără a pune la socoteală organizațiile, doar 4 persoane au reușit asta până acum, prima fiind faimoasa cercetătoare franceză Marie Curie.

Ceilalți 3 sunt inginerul și fizicianul american John Bardeen, chimistul american Linus Pauling și biochimistul britanic Frederick Sanger, conform HotNews.

„Chimia click” pentru care Sharpless a câștigat acum Premiul Nobel pentru Chimie este folosită pentru dezvoltarea de medicamente, cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite pentru un scop dat.

Academia Regală Suedeză de Științe îi creditează pe Sharpless și pe cercetătorul danez Morten Meldal de la Universitatea Copenhaga cu punerea bazelor „unei forme funcționale a chimiei – chimia click – în care cărămizile de construcție moleculare se unesc rapid și eficient.

Anul acesta, laureații s-au numărat printre favoriții dați de analiști

De asemenea o raritate, anul acesta laureații s-au numărat printre favoriții dați de analiști, atât Bertozzi cât și Sharpless fiind printre numele vehiculate cu șanse mari la câștigarea Premiului Nobel pentru Chimie.

Carolyn Bertozzi, o cercetătoare de la Universitatea Stanford Statele Unite, a inventat termenul și a ajutat la dezvoltarea a ceea ce astăzi este cunoscut ca chimia bio-ortogonală, care se referă la reacțiile chimice ce au loc în interiorul sistemelor vii fără a interveni în procesele biochimice.

Folosindu-se de chimia bio-ortogonală cercetătorii au îmbunătățit tratamentele care țintesc țesuturile canceroase.

„Premiul Nobel pentru Chimie din 2022 este despre ușurarea proceselor dificile. Chimia click și reacțiile bio-ortogonale au dus chimia într-o nouă eră a funcționalității”, subliniază Academia Regală Suedeză de Științe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS