10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Fonduri pentru reabilitarea termoenergetică a căminelor de bătrâni

Gorj: Fonduri pentru reabilitarea termoenergetică a căminelor de bătrâni

Autoritățile din Gorj vor accesa fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reabilitarea termoenergetică a centrelor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.

Au fost elaborate într-o primă etapă proiecte pentru anveloparea clădirilor de la Centrul de Îngrijire și Asistență de la Suseni și pentru sediul administrativ al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. În ambele cazuri este vorba de clădiri nereabilitate din acest punct de vedere și care înregistrează consumuri ridicate la utilități.

„Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor din cadrul Complexului de Îngrijire și Asistență Suseni”, în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice; Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirilor aparatului propriu al D.G.A.S.P.C. Gorj”, în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul Renovării”, conform Consiliului Județean Gorj.

Căminul de la Suseni, încălzit cu motorină

Clădirile Centrului de Îngrijire și Asistență de la Suseni nu au fost selectate întâmplător. Aici sunt cazați bătrâni bolnavi, precum și tineri cu dizabilități care sunt în îngrijirea statului. Imobilele au zeci de ani vechime și sunt încălzite cu ajutorul unui sistem termic bazat pe consumul de motorină. În zonă nu este, deocamdată, disponibilă alimentarea cu gaze naturale. Consumul de combustibil este ridicat în perioada de iarnă, având în vedere că unitatea este amplasată în zona submontană a comunei Runcu.

Anveloparea tuturor clădirilor unde sunt cazați bătrânii și tinerii ar aduce o economie în ceea ce privește consumul energetic. Prin urmare, s-a apelat la o finanțare prin PNNR care are disponibilă o astfel de axă. De asemenea, este nevoie și de reabilitarea termoenergetică a sediului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, din Târgu Jiu, având în vedere că este o clădire veche, preluată în trecut de la Petrom. Nu a beneficiat de lucrări de anvelopare. Prin urmare, consumul de energie este ridicat, în special în perioada sezonului rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS