13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Ursula von der Leyen: Europa va avea gaz suficient pentru iarnă

(VIDEO) Ursula von der Leyen: Europa va avea gaz suficient pentru iarnă

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat sâmbătă, la Sofia, lansarea operațiunilor comerciale ale gazoductului Grecia-Bulgaria, despre care a spus că este esențial pentru a scăpa de dependența de energie rusească, notează AFP.

„Această conductă este un game-changer pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei. Și asta înseamnă libertate, înseamnă eliberare de sub dependența de gaze rusești. Într-adevăr, interconectorul ar putea acoperi întregul consum de gaze al Bulgariei. Aceasta este o veste excelentă în vremuri foarte dificile. Datorită acestor proiecte, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Noua conductă de gaze a fost inaugurată în iulie

Noua conductă de gaze a fost inaugurată în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă, a declarat premierul bulgar interimar Galab Donev.

Țara balcanică, care era puternic dependentă de Moscova în ceea ce privește energia înainte de conflictul din Ucraina, este acum conectată la conducta Tanap/Tap, care este concepută pentru a aduce gazul azer din Marea Caspică în Europa de Vest.

Sofia urmează să primească un miliard de metri cubi pe an din acest gaz, pentru o capacitate totală de 3 miliarde de metri cubi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS