25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRezoluţie ONU care condamna anexarea teritoriilor ucrainene, blocată de Rusia prin veto

Rezoluţie ONU care condamna anexarea teritoriilor ucrainene, blocată de Rusia prin veto

Rusia a respins vineri o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite şi Albania, care condamnă anexarea proclamată de către Moscova a unor părţi ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abţinându-se de la vot, transmite Reuters.

Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcătuiesc 15% din teritoriul Ucrainei – cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Război Mondial. Acîiunea a fost respinsă ferm de ţările occidentale şi chiar de mulţi dintre aliaţii apropiaţi ai Rusiei.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluţia care a cerut statelor membre să nu recunoască nicio modificare a statutului Ucrainei şi a obligat Rusia să-şi retragă trupele.

Ea a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei naţiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Naţiunilor Unite şi a spus că Putin sărbătoreşte „această încălcare clară a dreptului internaţional” printr-un concert susţinut după ce a proclamat vineri anexările.

„Nici măcar o singură ţară nu a votat cu Rusia. Niciuna”

Zece state au votat ”pentru”, în timp ce China, Gabon, India şi Brazilia s-au abţinut.

„Nici măcar o singură ţară nu a votat cu Rusia. Niciuna”, a declarat Thomas-Greenfield reporterilor după întâlnire, adăugând că abţinerile, „în mod clar, nu au fost o formă de  apărare a Rusiei”.

Washingtonul va apela la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna acţiunile Rusiei, a spus ea.

„În Adunarea Generală, naţiunile lumii vor spune tare şi clar: Este ilegal şi pur şi simplu inacceptabil să încerci să redesenezi graniţele unei alte ţări prin forţă”, a spus Thomas-Greenfield.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS