14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul șef al Securității din Republica Moldova, judecat pentru îmbogățire ilicită

Fostul șef al Securității din Republica Moldova, judecat pentru îmbogățire ilicită

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova l-a trimis în judecată, sub de învinuirea de îmbogățire ilicită, pe fostul șef al Securității, Vasile Botnari, precum și pe soacra sa, acuzată de complicitate, informează Timpul.md.

Faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019.

Vasile Botnari, care a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), și-ar fi cumpărat în această perioadă bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea lor depășind cu mult mijloacele lui financiare. 

De exemplu, soacra, care în intervalul respectiv a avut venituri din pensie de aproximativ 329.000 lei, a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei. 

Fiica lui Botnari, care nu avea venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și o mașină, în valoare totală de peste 5,9 milioane lei.

Conform probatoriului administrat, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Procurorii anticorupție au pus sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale.

Potrivit legii, îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400.000 lei și 500.000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Fostul director al SIS a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 25 zile.

Mai târziu, Judecătoria Chișinău l-a transferat în arest la domiciliu, însă Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea instanței și a dispus plasarea acestuia în arest în penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS