17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se află în interiorul celui mai secret muzeu din lume: Muzeul CIA

Ce se află în interiorul celui mai secret muzeu din lume: Muzeul CIA

Muzeul CIA este poate cel mai neobișnuit și exclusivist muzeu din lume. Acesta este plin de artefacte care au modelat istoria. Dar ușile sale sunt închise pentru public, scrie BBC. Este singurul loc în care un vizitator poate vedea arma găsită la Osama bin Laden când a fost ucis, lângă jacheta de piele a lui Saddam Hussein, scrie Hotnews.

Situat în interiorul sediului agenției de informații americane din Langley, Virginia, muzeul tocmai a fost renovat pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a agenției. Un grup mic de jurnalişti, inclusiv BBC, au primit acces, fiind însoțiți de o echipă de ofișeri CIA.

Printre cele 600 de artefacte expuse se numără gadgeturi- spion din vremea Războiul Rece o cameră ascunsă într-un pachet de țigări sau un porumbel cu propria sa cameră video. Dar există și detalii despre unele dintre cele mai faimoase și chiar recente operațiuni ale CIA.

Care este cel mai recent obiect expus

Mai este expus complexul Abbottabad (unde era ascuns Bin Laden) care i-a fost arătat la scară redusă președinelui Obama, pentru a aproba raidul asupra acestuia. „Văzând lucrurile în 3D, îi ajută pe factorii de decizie… precum și pe operatorii noștri să planifice mai bine misiunea”, explică Robert Z Byer, directorul muzeului.

La 30 iulie anul acesta, o rachetă americană a lovit un alt complex, de data aceasta în capitala afgană Kabul. Ținta a fost noul lider al al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

Cel mai recent obiect expus, tocmai declasificat, este un model al blocului în care se afla Ayman al-Zawahiri. Model a fost folosit pentru a-l informa pe președintele Biden la 1 iulie 2022 cu privire la misiunea CIA. Zawahiri a fost lîmpușcat în timp ce se afla pe balcon. Asta după ce comunitatea de informații americane a petrecut luni de zile studiind mișcările sale.

Prima jumătate a muzeului se mută în ordine cronologică de la înființarea CIA în 1947 prin Războiul Rece, cu atacurile din 11 septembrie 2001- moment decisiv în trecerea către concentrarea pe combaterea terorismului, cu obiecte expuse donate de unii dintre cei ai căror rudele au murit în atacuri.

Cine are acces în  Muzeul CIA

Publicul muzeului este personalul CIA, precum și vizitatorii oficiali. Muzeul nu are doar exponate ale succeselor CIA, ci și ale eșecurilor Agenției. Există o secțiune despre fiasco-ul Golfului Porcilor, când o misiune CIA de a-l înlătura pe Fidel Castro a mers dezastruos. De asemenea, există referiri la eșecul de a găsi arme de distrugere în masă în Irak.

Unele dintre cele mai controversate aspecte ale activității CIA sunt totuși mai puțin vizibile. De exemplu, operațiunea sa comună din 1953 cu MI6, de a răsturna un guvern ales democratic în Iran și implicarea mai recentă în tortura suspecților de terorism după 2001.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS