11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri istorice în Italia. Giorgia Meloni, pregătită să preia cel mai radical guvern

Alegeri istorice în Italia. Giorgia Meloni, pregătită să preia cel mai radical guvern

Alegerile parlamentare de duminică, din Italia, vor marca, foarte posibil, un moment istoric. Dacă partidul lui Giorgia Meloni va câștiga, aceasta va fi prima femeie prim-ministru, în fruntea celui mai radical guvern, după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Hotnews.

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege parlamentul. Dacă nu va exista vreo surpriză, extrema dreaptă ar trebui să fie învingătoare. Și, fără precedent, să-l propună pe premierul care îi va succeda lui Mario Draghi, relatează AFP.

Secţiile de votare se deschid la 05:00 GMT (08.00 – ora României) şi se vor închide la 21:00 GMT, oră la care primele exit poll-uri ar trebui să ofere o imagine destul de clară a rezultatelor.

Sondajele au arătat, în mod constant, că o coaliție de dreapta condusă de Frații Italiei și care implică, de asemenea, partidul Liga al lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi este pe cale să obțină o victorie clară.

Favorită pentru a deveni prima femeie în fruntea unui guvern din istoria Italiei este Giorgia Meloni. Ea este preşedinta partidului Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI). Aceasta este o mişcare politică cu un ADN post-fascist, imagine pe care încearcă să o „spele”.

Cine este Giorgia Meloni

În vârstă de 45 de ani, Giorgia Meloni urcă în sondajele de popularitate, iar partidul său este creditat cu aproximativ 25% din intenţiile de vot la alegerile legislative din 25 septembrie.

La alegerile legislative din 2018, FDI a trebuit să se mulţumească cu puţin peste 4% din voturi. Dar de atunci Meloni a reuşit să catalizeze în jurul său nemulţumirea şi frustrarea numeroşilor italieni care se declară copleşiţi de „dictatele” Bruxelles-ului, de viaţa scumpă şi de viitorul precar care îi aşteaptă pe copii.

Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie”. Priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare. De asemenea, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său. Ea mai susține lupta împotriva „lobby-urilor LGBT” şi a „iernii demografice” pe care o traversează ţara. În Italia, vârstă medie este cea mai mare din ţările industrializate, cu puţin în urma Japoniei. Pe 6 octombrie 2016, a denunţat pe Facebook „înlocuirea etnică în curs în Italia”, pe aceeaşi linie cu alte formaţiuni europene de extremă dreaptă.

Meloni şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene (MSI), un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial. La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost „un politician bun”. Deşi trebuie să menajeze o parte din baza electorală care se identifică cu acest trecut, Meloni este conştientă că pentru a câştiga trebuie să mulţumească aripa moderată a familiei sale politice. „Dacă aş fi fascistă, ar spune că sunt”, s-a apărat ea într-un interviu recent acordat revistei britanice The Spectator. Naraţiunea pe care o promovează este „contrazisă de fapte”, estimează cotidianul de centru-stânga La Repubblica. Publicația arată cu degetul către o parte a anturajului şi a bazei electorale a partidului, rămasă sensibilă faţă de rădăcinile sale.

Politiciana italiană recunoaşte şi astăzi că Mussolini „a realizat multe”

Într-un exerciţiu desăvârşit de echilibristică, politiciana italiană recunoaşte şi astăzi că Mussolini „a realizat multe”. Însă, îi impută și „erorile” comise: legile anti-evreieşti, intrarea în război, autoritarismul. În acelaşi timp, ţine să clarifice că în rândurile partidului „nu este loc pentru cei nostalgici faţă de fascism, nici pentru rasism şi antisemitism”.

Născută la Roma, pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a devenit activistă la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti clasificate ca foarte de dreapta. Asta în timp ce lucra ca babysitter sau chelneriţă. În 1996 a ajuns să conducă o asociaţie de liceeni, Azione Studentesca, a cărei emblemă este Crucea Celtică.

În 2006 a devenit deputată şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor. Doi ani mai târziu a fost numită ministru pentru tineret în guvernul premierului lui Silvio Berlusconi.

Citește întreg materialul pe Hotnews.  

Citește și: VIDEO: Ana Maria Prodan și Laurenţiu Reghecampf, bătaie în plină stradă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS