8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGermania, pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Putin

Germania, pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Putin

Germania a anunțat că este pregătită să primească dezertori ruşi ai mobilizării lui Vladimir Putin în Ucraina.

Germania este pregătită să primescă dezertori din armata rusă „ameninţaţi de o reprimare gravă”, anunţă ministrul german de Interne Nancy Faeser  într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), publicat joi, la o zi după ce Vladimir Putin a anunţat mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

„Cel care i se opune în mod curajos lui Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, declară Nancy Faeser în acest interviu.

Ministrul german al Justţiei, Marco Buschmann, afirmă, la rândul său, într-un mesaj postat pe Twitter, cu hashtagul „#mobilizare parţială” că ruşii care fug din ţara lor sunt „bineveniţi” în Germnaia. El observă că ”mulţi riuşi îşi părăsesc ţara”.

”Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania”

”Toţi cei care urăsc calea aleasă de Putin şi iubesc democraţia liberală sunt bineveniţi în Germania”, scrie ministrul liberal al Justiţiei.

Obţinerea azilului politic în Germania nu este însă deloc un proces automat. Este vorba despre decizii individuale, în urma unui control de securitate, precizează ministrul Justiţiei.

Zeci de mii de ruşi au plecat din Rusia după invazia Ucrainei, la 24 februarie, un fenomen care pare că s-a amplificat după ce liderul de la Kremlin a anunţat miercuri o mobilizare parţială a rezerviştilor.

Ce permite ordinul lui Putin

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mii de bărbați mobilizați, în diferite locuri din Federația Rusă. Rudele își iau rămas bun.

Ordinul de mobilizare, anunțat, miercuri, de Putin, este formulat în cei mai vagi termeni, permițând Ministerului Apărării să decidă cine și câți oameni vor fi trimiși pe front, a atras atenția un avocat rus, care conduce o organizație pentru Drepturile Omului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS