20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZona de uscat în sud-vestul Japoniei, atinsă de taifunul Nanmadol

Zona de uscat în sud-vestul Japoniei, atinsă de taifunul Nanmadol

Puternicul taifun Nanmadol a lovit coasta sud-vestică a Japoniei, duminică, în timp ce milioane de persoane au fost sfătuite de autorităţi să se adăpostească din calea vânturilor puternice şi a ploilor torenţiale, informează AFP.

„Ochiul taifunului Nanmadol a atins zona de uscat în apropierea localităţii Kagoshima, în jurul orei 19:00 (10:00 GMT)”, a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA).

Taifunul era însoţit de rafale ce atingeau viteze de 234 km/h şi de ploi în cantităţi de până la 500 mm în mai puţin de 24 de ore, în unele zone ale insulei Kyushu.

JMA a emis o „avertizare specială” valabilă pentru prefecturile Kagoshima şi Mizayaki din sudul Kyushu, unde cel puţin 20.000 de persoane se pregăteau să îşi petreacă noaptea în adăposturi.

Avertizare specială” valabilă pentru prefectura Kagoshima, din sudul insulei mari Kyushu

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis o „avertizare specială” valabilă pentru prefectura Kagoshima, din sudul insulei mari Kyushu, pentru a atrage atenţia locuitorilor asupra riscului mare de intemperii puternice.

Postul public NHK, care compilează informaţii furnizate de autorităţile locale, a declarat că peste şapte milioane de persoane au primit recomandarea de a se îndrepta spre adăposturi sau de a se refugia în clădiri rezistente.

„Vă rugăm să staţi departe de locurile periculoase şi să evacuaţi dacă simţiţi vreun pericol”, a scris premierul Fumio Kishida pe Twitter după convocarea unei şedinţe de cabinet. „Va fi periculos să evacuaţi în timpul nopţii. Puneţi-vă la adăpost cât timp este încă lumină”, a adăugat oficialul.

Regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol „fără precedent” din cauza vântului puternic

JMA a avertizat că regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol „fără precedent” din cauza vântului puternic, a valurilor mari şi a ploilor torenţiale.

„Zonele afectate de furtună se vor confrunta cu ploi de o intensitate nemaivăzută până acum”, a declarat Hiro Kato, directorul Centrului pentru monitorizare şi avertizare meteorologică. „În special în zonele vizate de o avertizare de alunecări de teren este extrem de probabil să se producă deja unele tipuri de alunecări de teren”, a adăugat el.

Aproape 200.000 de locuinţe din regiunile afectate erau private de curent electric

Duminică, aproape 200.000 de locuinţe din regiunile afectate erau private de curent electric, în timp ce serviciile feroviare regionale, cursele aeriene şi traversările cu feribotul au fost anulate, potrivit companiilor publice şi a celor de transport local.

Unele magazine alimentare, de obicei deschise non-stop, inclusiv pe vreme nefavorabilă, au fost închise.

„Este necesară cea mai mare prudenţă”, a declarat sâmbătă Ryuta Kurora, şeful unităţii de prognoză a JMA.

Taifunul este de aşteptat să se îndrepte spre nord-est şi să traverseze insula principală a Japoniei, Honshu

După Kyushu, taifunul este de aşteptat să se îndrepte spre nord-est şi să traverseze insula principală a Japoniei, Honshu, până miercuri dimineaţă.

Sezonul taifunurilor atinge apogeul în perioada august-septembrie în Japonia, unde se înregistrează în această perioadă ploi abundente cu risc de viituri şi alunecări de teren mortale.

În 2019, taifunul Hagibis a lovit Japonia în timpul Cupei Mondiale de Rugby, provocând moartea a peste 100 de persoane. Cu un an în urmă, taifunul Jebi, care a dus la suspendarea activităţilor pe aeroportul Kansai din Osaka, a ucis 14 persoane. Şi în 2018 inundaţiile şi alunecările de teren au lăsat în urmă peste 200 de morţi în vestul Japoniei, în timpul sezonului ploios.

Oamenii de ştiinţă estimează că schimbările climatice cresc intensitatea furtunilor şi a evenimentelor meteorologice extreme. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS