21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrsula von der Leyen propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie

Ursula von der Leyen propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie

Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri, în discursul privind Starea UE, că Comisia Europeană propune plafonarea veniturilor tuturor companiilor din energie, atât a celor care produc electricitate, cât și a celor petroliere și a furnizorilor de gaze. 

„Propunem o plafonare pentru companiile care produc electricitate la prețuri mici, care fac profituri la care nici nu visau până acum. În aceste vremuri tulburi e greșit să faci profituri imense de pe urma unui război și pe spatele cetățenilor. Producătorii de hidrocarburi trebuie să contribuie la atenuarea crizei”, a transmis Ursula von der Leyen.

Von der Layen a adăugat că sectorul financiar al Rusiei „este în pragul colapsului”, iar „industria rusească este sfârtecată” prezentând cifre în acest sens. Ea spune că „Kremlinul este cel care a pus această economie pe calea pierzaniei”.

„Este momentul să fim în continuare hotărâţi şi nu să facem concesii“

”Vreau să spun foarte clar: sancţiunile rămân în continuare. Este momentul să fim în continuare hotărâţi şi nu să facem concesii. Şi acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte susţinerea noastră financiară pentru Ucraina. (…) Vom fi alături de ei pe termen lung” mai spune ea, potrivit observatoenews.ro.

UE este la 80% din capacitatea de depozitare, subliniind că „nu este suficient” şi că UE se va baza pe furnizori de gaz precum SUA, Norvegia sau Algeria, a mai anunțat șefa CE. 

„Rusia preferă să risipească gazul decât să-l trimită în Europa“

„Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile de gaz în Europa. Astăzi, am ajuns doar la 9%, însă constatăm şi că Rusia manipulează în mod activ piaţa noastră a energiei, preferă să risipească gazul, să-l ardă decât să-l trimită pe continentul european. Această piaţă nu mai funcţionează, deci”, adaugă preşedinta Comisiei. Ea a subliniat că e nevoie de reducerea cererii de energie în general şi mai ales în orele de vârf.

„Am tras o învăţătură cel puţin de pe urma acestui război“

„Am tras o învăţătură cel puţin de pe urma acestui război: ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. (…) Prietenii noştri din statele baltice au depus eforturi pentru a pune capăt dependenţei faţă de Rusia. Au investit masiv în surse regenerabile de energie, în terminale de gaz natural lichefiat. Sigur că toate acestea au costat, dar dependenţa faţă de hidrocarburile din Rusia însemnă un preţ şi mai usturător de plătit. Deci trebuie să ne dezbărăm de această dependenţă peste tot în Europa”, a afirmat preşedintele CE.

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, asistă la discursul anual privind starea Uniunii Europene susţinut de Ursula von der Leyen, primul de la declanşarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Zelenska a fost aplaudată în picioare de eurodeputaţi, în frunte cu preşedinta Roberta Metsola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS