17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE suspendă acordul de facilitare a vizelor pentru ruși

UE suspendă acordul de facilitare a vizelor pentru ruși

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende acordul care relaxa regimul de vize cu Rusia, ceea ce va face ca procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii ruşi să fie mai greu şi mai lung, în contextul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP şi DPA.

El a precizat că miniştrii, reuniţi la Praga, în Republica Cehă, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, au căzut de acord că relaţiile cu Moscova „nu pot rămâne neschimbate” şi că acordul „trebuie suspendat în totalitate”.

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”

Decizia are ca scop să prevină practica de ”visa shopping”, folosită de ruşii care încearcă să intre mai uşor în UE prin statele membre cu reguli mai relaxate, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Praga.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Decizia va face ca procesul de acordare de vize să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, conform Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS