20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonezii, zile întregi la coadă pentru a cumpăra cărbune pentru iarnă

Polonezii, zile întregi la coadă pentru a cumpăra cărbune pentru iarnă

Polonezii stau zile întregi la coadă pentru a cumpăra cărbune pentru iarnă. În căldura de la sfârşitul verii din Polonia, zeci de maşini şi camioane se aliniază la mina de cărbune Lubelski Wegiel Bogdanka. Oamenii aşteaptă la coadă zile şi nopţi pentru a se aproviziona cu combustibil pentru iarnă. Acestora le este teamă de o criză legată de lipsa cărbunelui în timpul iernii, transmite Reuters, citat de news.ro.

Artur, în vârstă de 57 de ani, pensionar, a condus marţi de la Swidnik, la aproximativ 30 km de mina din estul Poloniei, sperând să cumpere câteva tone de cărbune pentru el şi familia sa. „Toaletele au fost montate astăzi, dar nu există apă curentă”, a spus el. Acesta a dormit trei nopţi în autovehicul, în mijlocul cozii de camioane, tractoare cu remorci şi maşini private.

„Ce se întâmplă depăşeşte imaginaţia, oamenii dorm în maşini. Îmi amintesc de vremurile comuniste. Nu mi-a trecut prin minte că am putea reveni la ceva şi mai rău”, a mai spus bărbatul.

Gospodăria lui Artur este una dintre cele 3,8 milioane din Polonia care se bazează pe cărbune pentru încălzire. Oamenii se confruntă acum cu penurii şi creşteri de preţuri. Asta după ce Polonia şi Uniunea Europeană au impus un embargo asupra cărbunelui rusesc în urma invadării Ucrainei de către Moscova, în februarie.

Cărbunele rusesc, interzis în Polonia

Polonia a interzis achiziţiile de cărbune din Rusia, cu efect imediat, în aprilie. Asta în timp ce blocul a obligat ca acestea să fie eliminate până în august.

În timp ce Polonia produce peste 50 de milioane de tone de cărbune din propriile mine în fiecare an, cărbunele importat, în mare parte din Rusia, este un produs de bază pentru uz casnic datorită preţurilor competitive şi a faptului că cărbunele rusesc este vândut în bucăţi mai potrivite pentru uz casnic.

Cererea în creştere a forţat Bogdanka şi alte mine controlate de stat să raţionaleze vânzările sau să ofere combustibilul cumpărătorilor individuali prin intermediul platformelor online, în cantităţi limitate.

Artur, care nu a vrut să-şi dea numele complet, a spus că a strâns documente de la familia sa extinsă în speranţa de a-şi ridica toate alocaţiile de combustibil deodată.

Citește întreg materialul pe news.ro.

Citește și: E caniculă și azi în toată Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS