16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al Securității

Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al Securității

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care i s-a atribuit calitatea de colaborator al fostei Securități, iar Curtea de Apel București a programat dezbaterile în 21 octombrie, informează G4Media.

Traian Băsescu cere revizuirea sentinței din 2019 a Curții de Apel București.

În 23 martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Curtea Supremă a respins apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București.

Decizia instanței a venit după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS