12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLibanezul care a luat ostatici la o bancă pentru a-şi recupera economiile a fost eliberat 

Libanezul care a luat ostatici la o bancă pentru a-şi recupera economiile a fost eliberat 

Bassam al-Sheikh Hussein, bărbatul care a luat ostatici angajaţi şi clienţi ai unei sucursale a Federal Bank, la Beirut, săptămâna trecută, cu scopul de a-şi retrage economiile, în valoare de 200.000 de euro, care erau blocate, a fost eliberat după ce banca a renunţat la acuzaţii, potrivit agenţiei libaneze de presă ANI, citată de News.ro.

Un oficial judiciar a confirmat miercuri pentru AFP că Bassam al-Sheikh Hussein a fost eliberat.

Banca s-a retras din caz, însă statul poate angaja urmăriri, precizează el.

Bassam al-Sheikh Hussein a pătruns joi într-o agenţie a Federal Bank, în centrul Beirurului, şi şi-a cerut, cu o puşcă în mână, cei 200.000 de euro economisiţi, blocaţi de la crahul bancar care a condus la una dintre cele mai grave crize economice din lume din 1850 încoace, potrivit Băncii Mondiale (BM).

El cerea banii pentru a plăti cheltuieli de spitalizare ale tatălui său, potrivit ANI, şi s-a predat la câteva ore după ce banca a acceptat să-i dea aproape 30.000 de euro, potrivit presei locale.

Banca Mondială consideră că situaţia din Liban este o „depresiune deliberată“

Violenţe au loc cu regularitate între angajaţi ai băncilor şi clienţi cu economii care nu-şi pot recupera banii, într-o ţară în care moneda şi-a pierdut 90% din valoare, iar 80% din populaţie a căzut sub pragul sărăciei din 2019 încoace.

Bassam al-Sheikh Hussein a fost aclamat de către mulţime după ce a luat ostatici şi a fost salutat ca un erou, într-un Liban în care, acuză Banca Mondială, autorităţile au delapidat depozitele de economii în ultimii 30 de ani, în baza unei piramide Ponzi.

Această metodă – o escrocherie care constă în remunerea investitorilor existenţi cu fonduri aduse de către noi investitori – le-a adus bani principalilor actori politici şi economici, în detrimentul gospodăriilor, acuză Banca Mondială, care denunţă o ”depresiune deliberată”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS