20.6 C
Craiova
vineri, 30 septembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateOile și caprele țin Barcelona departe de incendiile de vegetație

Oile și caprele țin Barcelona departe de incendiile de vegetație

O turmă de 290 de oi și capre ține departe de Barcelona incendiile de vegetație care fac dezastru în Spania și întreaga Europă. Autoritățile folosesc o strategie seculară, prin care animalele pasc iarba uscată, lăsând astfel focul fără combustibil.

O strategie veche de sute de ani a fost reînviată pentru a combate efectele devastatoare ale secetei și valurilor de căldură extremă, care generează incendii distrugătoare, scrie The Guardian.

Schimbând sirenele cu clopoței, cei mai noi recruți de pompieri din Barcelona au început să pască delicat pe lângă drumeții și bicicliștii din cel mai mare parc public al orașului, la începutul acestui an.

Brigada patrupedă – formată din 290 de oi și capre – nu avea decât o singură sarcină: să mănânce cât mai multă vegetație.

Sosirea lor a transformat Barcelona într-unul dintre cele mai recente locuri care a îmbrățișat o strategie veche, reînviată pe măsură ce oficialii din întreaga lume se confruntă cu o creștere a incendiilor extreme de vegetație.

Zonele predispuse la incendii de vegetație sunt predate animalelor care pășunează

Ideea este simplă: zonele predispuse la incendii de vegetație sunt predate animalelor care pășunează, mănâncă și călcă în picioare vegetația uscată care altfel s-ar acumula ca și combustibil pentru incendii.

Indiferent dacă animalele sunt semisălbatice sau supravegheate de un cioban, care de obicei este compensat pentru eforturile lor, o muncă bine făcută lasă în urmă un peisaj presărat cu spații deschise care pot acționa ca ”spărgătoare” de foc.

Este modul în care oamenii se protejau în trecut de incendiile de vegetație. „Nu inventăm nimic nou aici”, a spus Guillem Canaleta de la Fundația Pau Costa, o organizație non-profit catalană care implementează încă din 2016 această strategie în provincia Girona, lângă Barcelona. „Ceea ce facem este să recuperăm ceva care exista deja și care dispărea”.

În Barcelona, proiectul pilot a fost lansat în aprilie anul acesta în parcul Collserola

În Barcelona, proiectul pilot a fost lansat în aprilie anul acesta în parcul Collserola, un spațiu verde de 8.000 de hectare cocoțat deasupra orașului și care înregistrează în medie 50 de incendii pe an, a declarat Eloi Badia, consilierul orașului Barcelona pentru urgențe climatice și tranziție ecologică.

Zone din Spania au adoptat strategia în urmă cu aproape două decenii

Zone din Spania au adoptat strategia în urmă cu aproape două decenii, când regiunea de sud a Andaluziei a început să plătească ciobanilor pentru a traversa câmpiile și văile acoperite cu animalele lor.

Programul regional s-a dezvoltat de atunci pentru a include mai mult de 100.000 de animale, oficialii economisind astfel 75% din costul defrișării mecanice a terenului.

Pășunatul aduce și alte beneficii: animalele poartă semințe și fertilizează pe măsură ce se deplasează pe teren, iar obiceiurile lor de hrănire relativ nediscriminatorii ajută biodiversitatea, reducând avantajul competitiv al unor plante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS