17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie, acuzat de tentativă de omor

Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie, acuzat de tentativă de omor

Hadi Matar, bărbatul care l-a înjunghiat, vineri seară, în timpul unei conferințe la New York, pe scriitorului Salman Rushdie, a fost pus sub acuzare sâmbătă pentru tentativă de omor, fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, scrie Agerpres.

Agresorul lui Salman Rushdie, un tânăr american de origine libaneză, a fost prezentat unui judecător din statul New York, în fața căruia a pledat „nevinovat” de „tentativă de omor” asupra scriitorului.

Procurorul care se ocupă de caz, Jason Schmidt, şi agenţiile federale americane încearcă acum să înţeleagă planificarea şi pregătirea atacului, precum şi motivaţia suspectului în vârstă de 24 de ani, urmând să stabilească dacă vor fi formulate şi alte capete de acuzare împotriva acestuia.

Scriitorul de origine indiană, în vârstă de 75 de ani şi care a trăit ani la rând ascunzându-se după ce Iranul l-a ameninţat în 1989 că-l va ucide în urma publicării cărţii ”Versetele Satanice”, a fost înjunghiat vineri în gât şi în piept în timp ce participa la New York la o conferinţă pe tema libertăţii artistice.

Salman Rushdie a fost scos de pe ventilatorul mecanic și poate vorbi

Scriitorul Salman Rushdie poate respira singur, astfel că a fost scos de pe ventilatorul mecanic, și poate să vorbească, a anunțat agentul său, Andrew Wylie, pentru mass media americane. Anterior, agentul a declarat că este posibil ca scriitorul să își piardă un ochi, după ce a fost înjunghiat de mai multe ori vineri, la un eveniment organizat în statul New York.

Vineri, Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a alergat pe scenă și l-a înjunghiat de cel puțin zece ori pe Salman Rushdie, lovindu-l în cap, în gât și în piept.

Organizatorul evenimentului a fost și el rănit ușor. Henry Reese este co-fondatorul unei organizații non-profit care oferă sprijin scriitorilor exilați și aflați sub amenințarea persecuțiilor.

Salman Rushdie trebuia să țină o prelegere despre cum Statele Unite constituie un refugiu pentru acești scriitori.

Salman Rushdie, autorul cărţii ”Versetele satanice”, este de peste 30 de ani ţinta unei fatwa din partea Iranului. Deși guvernul s-a distanțat de decretul emis de ayatollahul Khomeini, pe capul lui Rushdie este pusă o recompensă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS