23.4 C
Craiova
vineri, 7 octombrie, 2022
Știri de ultima orăActualitatePeste 1.500 de pompieri, mobilizaţi la incendiul dintr-un parc natural din Portugalia

Peste 1.500 de pompieri, mobilizaţi la incendiul dintr-un parc natural din Portugalia

Peste 1.500 de pompieri erau mobilizaţi în continuare, joi, împotriva unui incendiu de pădure care devastează de mai multe zile Parcul natural Serra da Estrela, o regiune muntoasă în centrul Portugaliei, scrie Digi24.

Oraşul Manteigas a fost trezit joi de zgomotul unor elicoptere bombardier cu apă care se reaprovizionau dintr-un mic rezervor, pe râul Zêzere, şi dispăreau apoi în fumul de pe dealurile vecine, a constatat o echipă AFP.

La incendiul care a izbucnit sâmbătă, în comuna Covilha, joi erau mobilizate mijloace aeriene pentru a ”continua lucrări de consolidare” şi a stinge ”fronturi încă active”, a anunţat la postul public de televiziune RTP comandantul Protecţiei Civile, Miguel Cruz.

Un camping şi o plajă fluvială din regiune au fost evacuate prevenitv miercuri.

Acest incendiu de pădure – pe un perimetru estimat de 25 de kilometri – a ars deja aproximativ 10.000 de hectare, potrivit Sistemului european privind incendiile de pădure (EFFIS).

”Vorbim despre un perimetru important”, însă ”vom face totul pentru a controla acest incendiu cât m,ai rapid posibil”, a subliniat comandantul Cruz.

Primarii se plâng că acțiunea este prost gestionată

Parcul natural Serra da Estrela se întinde pe mai bine de 100.000 de hectare, pe cel mai înalt munte de pe teritoriul continental al Portugaliei, cu o altitudine de 2.000 de metri.

Acest loc a fost clasat geo-parc mondial de către UNESCO în 2020, din cauza patrimoniului său geologic excepţional.

Primăriile mai multor comune afectate de aceste incendii – soldate cu mai mulţi răniţi uşor în rândul pompierilor – au criticat proasta gestionare a mijloacelor pe teren.

”Sunt aşa-zise multe mijloace”, însă ”nu le vedem”, deplânge la RTP primarul din Guarda (nord) Sergio Costa.

Primarul din Manteigas, Flavio Massano, a criticat la începutul săptămânii proasta gestionare a mijloacelor aeriene, apreciind că salvatorii au încercat să protejeze mai ales zone pe unde trece Turul ciclistic al Portugaliei în detrimentul pădurii.

.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS