6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomân acuzat de moartea a 39 de migranţi în Marea Britanie, prins la Bucureşti

Român acuzat de moartea a 39 de migranţi în Marea Britanie, prins la Bucureşti

Un bărbat, în vârstă de 48 de ani, care era căutat de autorităţile din Marea Britanie în legătură cu moartea a 39 de migranţi ce erau transportaţi în remorca unui camion, a fost descoperit de poliţişti în Bucureşti, a informat, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, miercuri, în Bucureşti, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri au depistat un bărbat, de 48 de ani, urmărit internaţional, la solicitarea autorităţilor judiciare din Marea Britanie, care au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunii de omor prin imprudenţă (omor din culpă) şi conspiraţie la sprijinirea migraţiei ilegale.

„Din cercetări a reieşit că, împreună cu alte persoane, bărbatul ar fi organizat şi coordonat transportul ilegal al mai multor migranţi în Marea Britanie în interiorul unuia dintre camioanele deţinute de o grupare infracţională, folosit în acest scop.

La data de 23 octombrie 2019, în Essex, Marea Britanie, au fost identificate trupurile neînsufleţite a 39 de cetăţeni vietnamezi, bărbaţi, femei şi copii, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani, care s-au sufocat, după ce ar fi fost închişi într-o remorcă, timp de aproape 12 ore”, se precizează în comunicat.

Bărbatul a fost audiat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare provizorie, în vederea extrădării, în favoarea autorităţilor britanice, menţionează sursa citată. 

Activitatea investigativă s-a derulat în colaborare cu polițiști din cadrul IPJ Bacău – Serviciul Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Alţi doi români, condamnaţi în acest caz

În acest caz, un alt român, Gheorghe Nica, cap al grupării, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie, pentru trafic de migranți.

Eamonn Harrison, 23 de ani, un camionagiu din Irlanda de Nord, și Gheorghe Nica, 43 de ani, coordonatorul operațiunii, din România, au fost găsiți vinovați de omucidere. Un alt camionagiu nord-irlandez, Christopher Kennedy, 24 de ani, și Valentin Calota, 38 de ani, un șofer de camionetă din România, au fost condamnați pentru conspirație de a introduce ilegal oameni în țară.

Poliția a declarat că cei doi șefi de bandă, Nica și Ronan Hughes, 41 de ani, care s-a declarat vinovat dinainte de a începe procesul, au fost motivați de „pura lăcomie” când au decis să ignore riscurile evidente de a umple un container cu un număr dublu de oameni față de cel normal pentru a-și mări profitul obținut dintr-o operațiune ce le-a adus sute de mii de lire sterline pentru fiecare „transport” de emigranți. Fiecare pasager plătea câte 10-13.000 de lire pentru a fi trecut din Franța în Regat.

Procesul s-a concentrat pe patru transporturi ilegale de emigranți aduși în Regat în octombrie 2019, dintre care ultimul s-a soldat cu moartea a 39 de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS