17.3 C
Craiova
miercuri, 4 octombrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateProtest în Piața Victoriei - '10 august - Nu uităm şi nu iertăm'

Protest în Piața Victoriei – ’10 august – Nu uităm şi nu iertăm’

Comunitatea Declic solicită urgentarea anchetei privind violenţele din 10 august 2018 şi precizează că 24 de jandarmi sunt urmăriţi penal.
Comunitatea Declic a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că face apel la urgentarea cercetărilor şi extinderea anchetei.
“24 de jandarmi sunt urmăriţi penal pentru lovirea şi gazarea protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general şi la procurorii militari care anchetează violenţele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările şi să extindă ancheta şi către cei care au dat ordin să fie atacaţi oamenii care protestau paşnic”, se arată în comunicat.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei prin care Declic cere anchetă corectă în dosarul 10 august, a afirmat că procurorii ocolesc vinovaţii morali.
“24 de oameni puşi sub acuzare nu e un număr mic, într-adevăr. Însă nu putem să nu constatăm că procurorii ocolesc vinovaţii morali. Acarul Păun se pregăteşte de închisoare, dar cine i-a dat ordinul e liniştit, îşi face planuri de o nouă campanie electorală. Arătăm cu degetul direct spre zona politică, spre politicienii care au dat ordinul jandarmilor să atace mulţimea care protesta paşnic”, a declarat Cătălina Hopârteanu.

Conform sursei citate, printre cei 24 de acuzaţi sunt şi foştii şefi ai Jandarmeriei, Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile, puşi sub urmărire penală pentru intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi.

Protest la ora 18.00

Comunitatea Declic a precizat că declaraţiile jandarmilor audiaţi la Secţia Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să îşi acopere numerele de identificare de pe căşti şi de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Pentru a marca patru ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenţi miercuri, în Piaţa Victoriei, de la ora 18.00, alături de alte organizaţii civice, la protestul „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”.

Caravana „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”

De asemenea, comunitatea Declic va aduce în Piaţa Victoriei caravana „10 august – Nu uităm şi nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018.
“Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin faţa Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni şi a Parchetului General, ca să vadă toţi, de la preşedintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetăţenii nu au uitat, sunt atenţi la ce se întâmplă cu ancheta şi vor dreptate. De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă <>, va fi adus în piaţă şi gazat într-un gest simbolic”, a mai transmis comunitatea Declic.

În urma violenţelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau paşnic în Piaţa Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.
Demersul Declic este susţinut de peste 61.200 de cetăţeni care au semnat deja petiţia prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS