12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran, în Republica Dominicană

Mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran, în Republica Dominicană

Doi mineri ce au fost prinşi în subteran timp de zece zile, în Republica Dominicană, au reuşit să revină marţi la suprafaţă, după o operaţiune de salvare care a pasionat întreaga ţară, scrie Agerpres.

Gregores Mendez, un dominican, şi Carlos Yepez Ospina, un columbian, au pierdut orice contact cu suprafaţa la 31 iulie după o alunecare de teren la această mină situată la Cerro de Maimon, la aproximativ 80 kilometri nord de capitala Santo Domingo.

La salvare au participat peste 70 de experţi şi aproximativ 40 de tehnicieni din toată ţara. Un avion militar canadian a adus duminică 26 de tone de maşini şi instrumente de ultimă generaţie pentru operaţiunile de salvare.

Președintele dominican a vorbit cu cei doi mineri

Preşedintele dominican, Luis Abinader, a postat o înregistare video în care îi salută pe cei doi mineri, care apar zâmbitori şi bine dispuşi.

„Ţara întreagă se uită la voi foarte fericită”, le-a spus el. Presa nu a avut acces în zona de salvare. Luis Abinader a mai fost joi la locul accidentului şi a vorbit prin radio cu cei doi mineri izolaţi.

În videoclip, Carlos Yepez Ospina a afirmat că amândoi au beneficiat de „condiţii bune” în subteran: „ventilaţie, apă, mâncare, totul”.

„Am dormit şi confortabil, ceea ce a făcut şederea mai puţin grea”, chiar dacă „primele zile au fost complicate”.

Incident similar în Mexic, unde zece mineri sunt blocați în subteran

Paul Marinko, preşedintele Corporaţiei Miniere Dominicane (Corporación Minera Dominicana, CORMIDOM) care exploatează o concesiune canadiană, a dat asigurări într-un comunicat că compania „respectă standardele internaţionale în ceea ce priveşte siguranţa şi răspunsul în caz de urgenţă”.

În Mexic, sunt în curs de desfăşurare operaţiuni de salvare pentru zece mineri prinşi în subteran de miercurea trecută, când mina lor de cărbune a fost inundată şi s-a prăbuşit parţial. De atunci nu s-a stabilit niciun contact cu ei, scrie AFP

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS