1.7 C
Craiova
vineri, 27 ianuarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCoduri de caniculă şi instabilitate în aproape toată ţara

Coduri de caniculă şi instabilitate în aproape toată ţara

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat, dar şi de instabilitate atmosferică.

Astăzi, este cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

A fost emis o avertizare de instabilitate atmosferică temporar accentuată în intervalul de valabilitate 9 august, ora 10.00 – 10.00 august, ora 10.00.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Cod portocaliu

ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente, în intervalul 9 august, ora 12.00 – 10 august, ora 10.00.

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Cod galben de instabilitate

ANM a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 10 august, ora 10.00 – 11 august, ora 10.00.

În Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS