23.4 C
Craiova
vineri, 7 octombrie, 2022
Știri de ultima orăMagazinBanchiza Antarcticii a ajuns la cea mai mică suprafaţă de când se fac măsurători

Banchiza Antarcticii a ajuns la cea mai mică suprafaţă de când se fac măsurători

Banchiza Antarcticii a atins luna trecută cea mai mică suprafață înregistrată vreodată pentru luna iulie în cei 44 de ani de înregistrări prin satelit, a avertizat serviciul european de schimbări climatice Copernicus, confirmând un an alarmant, potrivit Le Figaro.

Începând cu 1979, oamenii de știință dispun de măsurători foarte precise ale mărimii suprafețelor banchizelor de la polul nord și de la polul sud, datorită sateliților.

Banchiza este gheața care plutește pe ocean, astfel încât topirea ei nu crește nivelul mării, dar contribuie indirect la încălzirea globală, deoarece oceanul deschis absoarbe mai multă căldură.

Pe termen lung, topirea este rapidă în Groenlanda și în Arctica, dar, în schimb, în Antarctica, tendința a fost de creștere modestă, în ciuda unor variații anuale și regionale semnificative, fără o înțelegere clară a fenomenului.

Suprafața banchizei, cu 4% sub medie în iulie

Banchiza Antarcticii s-a refăcut doar în luna iulie (iarna în emisfera sudică) pe o medie de 15,3 milioane de kilometri pătrați, adică cu 1,1 milioane de kilometri pătrați mai puțin (-7%) decât media pentru acea lună între 1991 și 2020, au constatat cercetătorii de la Copernicus (C3S).

Până la sfârșitul verii australe, în februarie, banchiza s-a retras la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Acesta a fost cu 30% mai mică decât media celor trei decenii dintre 1981 și 2010. Din februarie, acesta a rămas sub mediile sezoniere, potrivit C3S. Iar în iunie, aceasta atinsese deja cel mai scăzut nivel din istorie pentru luna respectivă.

În Arctica, suprafața banchizei a fost cu 4% sub medie în iulie, potrivit Copernicus, fiind a 12-a cea mai mică extindere înregistrată vreodată în iulie.

Ilustrând înțelegerea imperfectă a fenomenului de încălzire din Antarctica, Copernicus subliniază că banchiza de acolo era peste medie cu un an în urmă, în iulie 2021.

2022 este un an cu recorduri meteorologice în întreaga lume. Luna iulie a fost una dintre cele mai fierbinți trei luni înregistrate la nivel mondial, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o agenție specializată a ONU cu sediul la Geneva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS