9.6 C
Craiova
miercuri, 4 octombrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateTrei persoane au murit și una este în stare gravă după ce au fost lovite de fulger în faţa Casei Albe

Trei persoane au murit și una este în stare gravă după ce au fost lovite de fulger în faţa Casei Albe

Trei persoane au murit şi o alta esteîm stare gravă după ce au fost lovite de fulger într-un parc din vecinătatea Casei Albe, joi seară, la Washington, scrie TVR.

„Două persoane au fost declarate decedate după ce au fost lovite de fulger în Lafayette Square”, la câţiva metri distanţă de gardul aflat în faţa peluzei de la Casa Albă, a precizat Poliţia din Washington.

Victimele sunt un cuplu originar din statul american Wisconsin: James Mueller, în vârstă de 76 de ani, şi soţia lui, Donna Mueller, în vârstă de 75 de ani.

Ei se aflau într-o vizită în capitala SUA, pentru a sărbători 56 de ani de la căsătorie, a declarat nepoata lor pentru cotidianul local Milwaukee Journal Sentinel.

Decesul celei de-a treia victime, un tânăr de 29 de ani, a fost confirmat vineri după-amiază de poliţie.

A patra persoană era în continuare „în stare critică”, potrivit poliţiei din Washington.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a transmis condoleanţe familiilor persoanelor decedate într-un comunicat publicat vineri, precum şi „rugăciunile sale pentru cele care luptă încă pentru vieţile lor”.

Numărul fulgerelor ar putea creşte cu 50% în acest secol în Statele Unite

Mai multe fulgere s-au abătut joi seară asupra unui parc public aflat la marginea reşedinţei oficiale a preşedinţilor americani, cu câteva minute înaintea orei locale 19.00 (23.00 GMT).

Probabilitatea de a fi lovit de fulger este de 1 la 1 milion, potrivit datelor publicate de autorităţile sanitare americane.

Condiţiile de temperatură ridicată şi de umiditate de joi în Washington D.C. au fost propice pentru electricitate. Temperatura atmosferică a urcat până la 34 de grade Celsius – cu 3 grade Celsius mai mare decât temperatura maximă normală în 30 de ani pentru data de 4 august, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

Căldura mai mare poate atrage mai multă umiditate în atmosferă, încurajând totodată un curent descendent rapid – doi factori cheie pentru formarea particulelor încărcate electric care duc la producerea fulgerului. Un studiu important publicat în 2014 în revista Science avertiza că numărul fulgerelor ar putea creşte cu 50% în acest secol în Statele Unite, fiecare grad Celsius de încălzire ducând la o creştere de 12% a numărului de fulgere.

În afara Statelor Unite, există dovezi potrivit cărora fulgerele se înmulţesc şi în India şi Brazilia.

Dar chiar şi în contextul producerii mai multor fulgere, probabilitatea de a fi lovit de unul este în continuare extrem de rară în Statele Unite, spun experţii. Circa 40 de milioane de fulgere se descarcă pe teritoriul SUA în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor – iar probabilitatea de a fi lovit este mai mică de 1 la 1 milion.

Dintre persoanele lovite de fulger, circa 90% supravieţuiesc, potrivit CDC. În Statele Unite s-au înregistrat 444 de decese în urma fulgerelor în perioada 2006-2021.

Întrucât deseori e nevoie de căldură şi de umezeală pentru producerea fulgerelor, cele mai multe lovesc pe timpul verii. În Statele Unite, statul subtropical Florida, cu o populaţie numeroasă, înregistrează cel mai mare număr de decese în urma fulgerelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS