9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Olanda a început criza apei

În Olanda a început criza apei

Guvernul olandez a anunțat, miercuri, că țara se confruntă cu o criză a apei, ca urmare a unei veri neobișnuit de secetoase și a prognozei meteo care nu prevede deloc ploi în următoarele două săptămâni, informează Digi24.

Valuri brutale de caniculă au cuprins regiuni vaste din Europa şi Statele Unite luna trecută, ceea ce a dus la apeluri pentru eforturi suplimentare în vederea combaterii încălzirii globale, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, contribuie la o frecvenţă şi severitate mai mari a perioadelor caniculare.

Având în vedere că două treimi din populația olandeză trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută în Țările de Jos, ducând la colmatarea râurilor și blocarea transportului pe apă.

O altă problemă este uscarea digurilor

O altă problemă apare din cauza uscării digurilor – multe dintre ele au nevoie de greutatea apei pentru a rămâne rezistente.

În acest moment, barjele de pe Rin, o rută importantă pentru transportul cărbunelui de la Rotterdam spre interiorul țării la producătorii de oțel și la producătorii de energie germani, funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.

Ministrul olandez al infrastructurii și transporturilor a declarat marți că pe Rin apa are un debit de 850 de metri cubi, „excepțional de scăzut pentru această perioadă a anului. De asemenea, nivelurile apelor subterane se scufundă și „sunt foarte scăzute în unele locuri din sud.

Autoritățile fac apel la cetățeni să economisească apa, provinciile din sud Zeeland și Limburg cerând oamenilor să nu folosească apa pentru irigații, o măsură care afectează fermierii. Cu toate acestea, nu există niciun risc privind apa potabilă, subliniază autoritățile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS