15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Vântul va sufla cu peste 100 km/oră

Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Vântul va sufla cu peste 100 km/oră

Meteorologii au actualizat sâmbătă avertizările de ploi torențiale, vijelii și grindină. Patru județe sunt sub avertizare cod roșu până la ora 20.00, iar restul țării este sub avertizări cod galben și portocaliu.( sursa:digi24)

Astfel, potrivit meteorologilor, va fi cod roșu de intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor

Codul roșu intră în vigoare la ora 15.00 și va fi în vigoare până la ora 20.00.

În cele patru județe Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse  torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Tot pentru sâmbătă, meteorologii au emis un cod galben și unul portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Astfel, de la ora 12.00 la ora 22.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

De la ora 12.00 până duminică la ora 10.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, potrivit ANM.

Astfel, în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

Pe de altă parte, meteorologii anunță că valul de caniculă se va menține sâmbătă, așa că au emis un cod galben.

În Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS