7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrsula von der Leyen propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE

Ursula von der Leyen propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE, până la primăvară: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”.

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea.

În acest sens, miercuri, Bruxellesul a cerut celor 27 de state membre să reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale cu 15% în următoarele opt luni pentru a compensa scăderea livrărilor rusești și ar dori să se prevadă reduceri obligatorii în caz de urgență, potrivit hotnews.ro.

Fiecare țară să „facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023

Planul dezvăluit de Comisia Europeană, care va fi discutat de statele membre, prevede ca fiecare țară să „facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.

Bruxellesul propune, de asemenea, un mecanism care să stabilească „obiective obligatorii de reducere a cererii” pentru UE-27 în cazul unui „risc substanțial de penurie gravă”.

Atfel, propunerea ar permite Bruxellesului să facă obligatorie atingerea acestui obiectiv în caz de urgență în ceea ce privește aprovizionarea – dacă UE declară un risc substanțial de penurie gravă de gaze.

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități calificate a țărilor UE

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități calificate a țărilor UE. Diplomații din țările UE urmează să o discute vineri, cu scopul de a o aproba în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din țările membre, care va avea loc la 26 iulie.

Rusia folosește gazul ca pe o armă“

”Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a subliniat von der Leyen pe Twitter într-o postare intitulată: „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS