14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei incendii de pădure devastează coasta dalmaţiană a Croaţia

Trei incendii de pădure devastează coasta dalmaţiană a Croaţia

Trei incendii majore de vegetație izbucnite la începutul acestei săptămâni pe coasta dalmaţiană a Croației se dovedesc greu de controlat, pentru stingerea lor fiind trimiși pompieri și militari. În zonă acționează și avioane de stingere a incendiilor, informează Realitatea.net.

Incendiile de vegetație, care se extind din cauza vântului puternic, au izbucnit la începutul acestei săptămâni. Primele zone afectate au fost Zadar și Sibenik. Aproximativ 20 de case au ars, au comunicat autoritățile, scrie Reuters.

Din fericire, nu au fost raportate victime.

„Aproximativ 20 de case au fost incendiate”, a declarat Darko Dukic, comandantul Detașamentului de Pompieri din județul Sibenik-Knin, pentru televiziunea națională RTL.

Mai mulți localnici au fost evacuaţi, iar 150 de pompieri sting incendiul la fața locului.

Ministerul Apărării a anunțat că trimite 52 de soldați în Sibenik-Knin pentru a ajuta la stingerea incendiului.

Deși incendiul din Zadar nu este la fel de grav, vânturile puternice au făcut foarte dificilă stingerea acestuia, conform presei locale.

Incendii puternice şi în Franţa

Două incendii în sud-vestul Franței au ars peste 1.700 de hectare de vegetație și au dus la evacuarea a mii de turiști. Aproximativ 600 de pompieri încearcă să stingă flăcările, în timp ce din aer se intervine cu șase avioane.

Autoritățile locale din Gironde, unde incendiile sunt cele mai puternice, spun că intervenția presupune resurse umane și materiale importante, potrivit Reuters.

În condițiile în care schimbările climatice cauzate de oameni declanșează secete, numărul incendiilor extreme ar urma să crească cu 30% în următorii 28 de ani, potrivit unui raport ONU din februarie 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS